Terve.fi

Ennenaikaisen siemensyöksyn hoito

Ennenaikaisen siemensyöksyn hoito
Ennenaikaiseen siemensyöksyyn on monta hoitokeinoa. Esittelemme hoitovaihtoehtoa.
Teksti
Julkaistu: 7.4.2009

1. Psyko- ja käyttäytymisterapeuttiset menetelmät

Psykoterapian tarkoituksena on vähentää suorituspainetta, vahvistaa itseluottamusta ja parantaa parisuhdetta. Käyttäytymisterapeuttisista menetelmistä eniten käytetty on start-stop- menetelmä, jossa stimuloidaan siitintä lähelle orgasmia lopettaen juuri ennen laukeamista. Tavoitteena on pidentää vähitellen stimulaatioaikaa.

2. Fysikaalinen hoito

Fysikaalisessa hoidossa harjoitellaan lantion lihaksia sekä isometrisellä että isotoonisella tekniikalla (start and stop-terapia). Näiden lihasten supistuksen kontrollointi on tärkeä tekijä ejakulaation hallinnassa. Peräaukon elekrostimulaatiolla pyritään hallitsemaan ja harjoittelemaan myös näitä lihaksia. Potilas harjoittelee ja supistelee  lihaksia kuvitellen ikään kuin estävän ejakulaation purkautumista.  

3. Paikallispuudutteet

Puudute (lidokaiinia ja prilokaiinia) levitetään terskan päälle voiteena, geelinä tai sumutteena noin puoli tuntia ennen aiottua yhdyntää.  Voide poistetaan noin 10 minuuttia ennen yhdyntää, jotta puudute ei leviä partnerin sukuelimiin. Puudute voi aiheuttaa nipistelyä, tunnottomuutta ja ihoärsytystä.

4. Dapoksetiini

Dapoksetiini on nopea- ja lyhytvaikutteinen SSRI. Lääke on saanut vuonna 2009 myyntiluvan Suomessa. Se on ensimmäinen lääke, jonka käyttötarkoitus on nimenomaan ennenaikaisen siemensyöksyn hoito.
Plasman maksimikonsentraatio saavutetaan noin 60 minuutissa, puoliintumisaika on noin 90 minuuttia ja 24 tunnin kuluttua plasmapitoisuus on alle 4 % huippupitoisuudesta. Lääke otetaan tarvittaessa 1-3 tuntia ennen aiottua yhdyntää. Lääkkeellä tehdyissä tutkimuksissa ejakulaatiolatenssi piteni 3-4- kertaiseksi. Lääke voi aiheuttaa lieviä sivuvaikutuksia (pahoinvointi, vatsaoireita ja päänsärkyä).

5. SSRI- masennuslääkkeet

Eli selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät, mm. paroksetiini, fluoksetiini, sertraliini). Lääkkeitä voidaan käyttää joko jatkuvana hoitona päivittäin tai vain tarvittaessa otettuna noin 4 – 6 tuntia ennen suunniteltua yhdyntää. Ennenaikaista siemensyöksyä ei ole hyväksytty viralliseksi indikaatioksi SSRI-masennuslääkkeille.

6. Trisykliset masennuslääkkeet

Esimerkiksi klomipramiini. Trisykliset masennuslääkkeet hidastavat siemensyöksyn tuloa. Lääkkeiden avikutus alkaa hitaasti usein vasta parin viikon kuluttua. Lääkkeillä on melko paljon haittavaikutuksia.

7. Erektiohäiriöön käytetyt lääkkeet

(PDE5-estäjät, mm. sildenafiili, tadalafiili, vardenafiili). Nämä lääkkeet toimivat silloin, jos potilaalla on ennenaikaisen siemensyöksyn lisäksi erektiohäiriö. Lääkkeet eivät auta pelkkään ejakulaatiohäiriöön.

8. Tramadoli

Tramadoli on voimakas kipulääke, jonka on todettu viivästyttävän ejakulaation tuloa. Lääkkeen käyttöön liittyy merkittäviä muita haittavaikutuksia, kuten väsymystä ja suun kuivumista.

9. Kirurginen hoito

Esinahan pois eli ympärileikkaus ja pinnallisten terskan tuntohermojen katkaisu muuttavat terskan tuntoherkkyyttä, minkä vuoksi leikkaus voi vaikuttaa edullisesti yliherkissä tilanteissa.
1 kommentti