Terveys

Enemmistö Suomen sairaanhoitajista laillistaisi eutanasian – Puolet valmiita auttamaan lääkäriä eutanasian toteuttamisessa

Tuoreen Sairaanhoitajaliiton toteuttaman Eutanasia ja saattohoito -kyselyn perusteella selvä enemmistö suomalaisista sairaanhoitajista sallisi potilaan oikeuden eutanasiaan.

2.5.2017 Terve.fi

Tuoreen Sairaanhoitajaliiton toteuttaman Eutanasia ja saattohoito -kyselyn perusteella selvä enemmistö suomalaisista sairaanhoitajista sallisi potilaan oikeuden eutanasiaan. Puolet heistä olisi valmiita avustamaan lääkäriä eutanasian toteuttamisessa.

Uuteen kyselyyn vastasi huhtikuussa 2017 yhteensä 2 683 Sairaanhoitajaliiton jäsentä. Selvällä enemmistöllä tarkoitetaan, että 64 prosenttia sairaanhoitajista olisi valmis laillistamaan potilaan oikeuden eutanasiaan. 69 prosenttia sairaanhoitajista ajattelee eutanasian olevan oikeutettu parantumattomasti sairaille aikuisille, jotka kykenevät itse tekemään päätöksen asiasta.

Melkein puolet (48 %) hoitajista olisivat valmiita avustamaan lääkäriä eutanasiassa. Vain noin viidesosa (22,5 %) kieltäytyisi avustamisesta. Noin 30 prosenttia sairaanhoitajista ei ole vielä muodostanut mielipidettä asian tiimoilta, mutta 82 prosenttia uskoo, että sairaanhoitajan pitää itse saada päättä eutanasiassa avustamisesta.

– Sairaanhoitajat tekevät työtään lähellä kuolevia ihmisiä ja heillä on hyvin realistinen kuva siitä, millaisissa tilanteissa eutanasiaa voitaisiin soveltaa, kertoo Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela tiedotteessa.

Kyse ei siis ole pelkästään hoitajista, jotka eivät hoida kuolevia potilaita. Kuusi kymmenestä kuolevia potilaita hoitavista ajattelee eutanasiasta samansuuntaisesti.

Enemmän huomiota saattohoitoon

Valtaosa sairaanhoitajista uskoo, että Suomessa saattohoitoa ei ole kehitetty tarpeeksi. Yli puolet kertoo, että heidän työyksikössään ei ole yhdessä sovittua toimintamallia saattohoidon toteutuksesta. Huolestuttavasti tällainen malli puuttuu myös kolmasosalta sairaanhoitajista, jotka hoitavat kuolevia potilaita viikoittain.

– Eutanasiaa ja tasokasta saattohoitoa ei jäsenistömme mielestä pidä nähdä vaihtoehtoina toisilleen. Samalla, kun eutanasian laillistaminen saa kannatusta, saattohoidon kehittäminen nähdään ensiarvoisen tärkeänä, Hahtela jatkaa.

Hahtelan mukaan onkin todella huolestuttavaa, että saattohoidon käytännöt ovat niin monen sairaanhoitajan mielestä epäselviä. Suurin osa sairaanhoitajista kokee tarvitsevansa lisäkoulutusta saattohoidosta.

Edustaako kysely todenmukaisesti sairaanhoitajien mielipiteitä?

Sairaanhoitajaliiton eutanasiaa koskevan tiedotteen kommenttipalstalla on huolestuttu kyselyn paikkansapitävyydestä. Erään kommentoijan mukaan Sairaanhoitajaliittoon kuuluu 41 093 jäsentä, mutta kyselyyn vastasi vain alle kolmetuhatta.

Yksi kommentoijista taas uskoo, että kyselyn kysymyksenasettelut saattavat olla kyseenalaisia, sillä uutisoinnissa korostuu etenkin eutanasian myönteisyys. Toisaalta jo aiemmin on todettu, että niin sairaanhoitajat kuin suomalaiset yleisestikin suhtautuvat eutanasiaan myönteisesti.

Lähde: Sairaanhoitajaliitto 24.4.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi