Terve.fi

Ehkäisyn muodot

Ehkäisyn muodot
Ehkäisyneuvola löytyy jokaiselta paikkakunnalta. Sieltä saa tietoa ehkäisyasioista. Ehkäisyneuvonta ja sen palvelut ovat maksuttomia.
Julkaistu 1.2.2006

Ehkäisyä on käytettävä jokaisessa yhdynnässä, välttääkseen ei toivotun raskauden. Siispä yhdyntään ei kannata rynnätä suunnittelematta asiaa etukäteen. Kondomi ensimmäisenä ehkäisimenä on kenties tavallisin.

Kondomi

Kondomi on ohut kuminen suojus. Se vedetään jäykistyneen siittimen päälle. Se on helppokäyttöinen ja helposti saatavilla kaupoissa sekä kioskeilla. Oikein käytettynä se on luotettava ehkäisin. Ehkäisyteholtaan yksin käytettynä se ei yllä esim. ehkäisypillereiden tasolle. Kondomia käytettäessä korostuukin oikea käyttötapa ja huolellisuus. Se on ainoa ehkäisymenetelmistä, joka suojaa sukupuolitaudeilta ja tulehduksilta. Kondomin käyttöä suositellaan aina satunnaisissa suhteissa, vaikka käytössä olisi muukin ehkäisy. Kondomia tulee käsitellä varovasti, ettei se rikkoonnu. Kondomiehkäisyn ohella olisi hyvä käyttää ns. spermisidiä (hyytelö tai geeli), joka tuhoaa siittiöitä. Aine tulee laittaa emättimeen n. 10-20 min. ennen yhdyntää.

Ehkäisypilleri

Suomessa markkinoilla on erityyppisiä e-pillereitä. Niissä on erilaisissa suhteissa jäljiteltynä elimistön itse tuottamia hormoneja. Lääkäri valitsee kullekin parhaiten sopivan valmisteen. E-pillereillä ei yleensä ole sivuvaikutuksia, jos on, niin yleisimmin 3 ensimmäisen käyttökuukauden aikana voi olla tiputteluvuotoa. E-pillerit vaikuttavat estämällä munasolun kypsymisen ja irtoamisen. Ne vaikuttavat myös kohdunkaulan limaan tekemällä sen siittiöitä huonosti läpäiseväksi. Myös kohdun limakalvo muuttuu siten, että alkio ei voi kiinnittyä siihen. Kaikki nämä vaikutukset ovat palautuvia, eli raskautta haluttaessa elimistön normaali toiminta palautuu. Ehkäisyteholtaan e-pillerit ovat erittäin luotettavia.

Yhdistelmäpillerit sopivat nuorille, synnyttämättömille naisille, joiden kuukautiskierto on epäsäännöllinen, runsas tai kivulias. Yhdistelmäpilleri sopii myös jos kuukautiskiertoon liittyy vaivoja tai nainen kärsii aknesta, rasvaisista hiuksista ja ihosta tai liiallisesta karvankasvusta.Minipilleriä käytetään silloin jos yhdistelmäpilleri ei sovi. Niitä voivat käyttää naiset, joiden verenpaine on koholla tai kohoaa yhdistelmäpillereiden käytettäessä sekä yli 35-vuotiaat tupakoivat tai imettävät naiset.

Ehkäisykapselit

Ehkäisykapseli on hormonaalinen ehkäisin. Valmisteesta riippuen yksi tai kaksi kapselia asetetaan käsivarteen aivan ihon alle. Kapseleista vapautuu hormoneja. Ehkäisyteho on varma ja kestää viisi vuotta. Yli 75 kg:n painoisilla teho voi kuitenkin olla heikentynyt. Yleensä ehkäisykapseleita käytetään silloin, kun muut ehkäisymuodot eivät sovi ja nainen tarvitsee pitkäaikaista ehkäisyä. Kapselit sopivat kaikenikäisille. Yleisin sivuvaikutus on erilaiset vuotohäiriöt. Sivuvaikutukset asettuvat yleensä ensimmäisen käyttövuoden aikana.

Kierukka

Kierukkaa suositellaan ehkäisymenetelmäksi yli 25-vuotiaille, synnyttäneille ja vakituisessa parisuhteessa eläville naisille. Kierukka lisää kuukautisvuodon määrää, saattaa pahentaa kuukautiskipuja ja sen käyttöön liittyy suurentunut tulehdusriski. Kierukka on muovia ja sen varteen on kiinnitetty hopeaytimellä varustettua kuparilankaa. Lääkäri asettaa kierukan kohtuun kuljetusputken avulla. Kierukka tulee vaihtaa 4-5 vuoden välein. Kierukka estää munasolun kiinnittymisen kohtuun, se häiritsee hedelmöittymistä ja vaikuttaa välillisesti siittiöiden liikkumiskykyyn. Ehkäisy-teho on luotettava. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat kivut ja vuodot.

Hormonikierukka

Hormonikierukka on suhteellisen uusi ehkäisin. Se on nimensä mukaisesti hormonaalinen, kohdunsisäinen ehkäisin. Kierukka voidaan laittaa myös naisille, jotka eivät ole synnyttäneet, mutta yleensä mieluiten synnyttäneille naisille. Lääkäri asettaa kierukan kohtuun kuljetusputken avulla. Yleensä kierukka laitetaan viikon kuluessa kuukautisvuodon alkamisesta, tällöin tiputteluvuotoriski on pienin. Ehkäisyteholtaan hormonikierukka on erittäin tehokas. Tässä ehkäisimessä yhdistyy kaksi raskautta ehkäisevää vaikutusta. Kierukka estää munasolun kiinnittymisen kohtuun ja siitä vapautuva hormoni estää kohdun limakalvon kasvua. Siitä johtuen kuukautisvuodon määrä vähenee 80-90%, toisilla vuoto voi loppua kokonaan. Vuotojen loppuminen on vaaratonta, mutta raskauden mahdollisuus on suljettava pois. Hormonikierukka sopii parhaiten naisille, jotka kärsivät runsaista vuodoista ja jotka toivovat pitkäaikaista ehkäisyä.

Muita estemenetelmiä (kondomin lisäksi)

Pessaari

Kuppimainen kumikalvo, joka on jännitetty kierrejousella. Pessaari asetetaan käsin emättimeen kohdun napukkaa vasten. Sen ehkäisyteho perustuu siittiöiden kulun estämiseen. Pessaari on yksilöllisesti tehty sitä käyttävälle naiselle. Yhdynnän jälkeen pessaaria pidetään paikallaan 6-8 tuntia. Pessaarin ohella on käytettävä myös spermisidiä. Nykyisin pessaaria ei ole saatavissa Suomessa.

Ehkäisysieni

Ehkäisysieni valmistetaan polyuretaanista ja se kyllästetään spermisidillä (siittiöitä tuhoavalla geelillä tai voiteella). Sieni asetetaan paikoilleen emättimeen ennen yhdyntää ja poistetaan aikaisintaan kuuden tunnin kuluttua yhdynnän loppumisesta. Sen ehkäisyteho perustuu kohdunnapukan peittämiseen, se imee siemennestettä ja estää siittiöiden liikkumisen. Ehkäisyteho on samaa luokkaa kuin pessaarilla ja kondomilla.

Jälkiehkäisy

Jälkiehkäisyllä tarkoitetaan ehkäisyä suojaamattoman yhdynnän jälkeen. Apteekista saatava jälkiehkäisytabletti on otettava mieluiten 12 tunnin kuluessa, kuitenkin viimeistään 72 tunnin kuluttua yhdynnästä. Sivuvaikutuksina voi olla pahoinvointia. Yli 15-vuotiaat voivat ostaa jälkiehkäisytabletin apteekista ilman reseptiä, alle 15-vuotiaat ainoastaan lääkärin määräyksellä. Jälkiehkäisy ei sovellu varsinaiseksi ehkäisyksi, vaan se on ainoastaan hätäratkaisu. Jälkiehkäisynä voidaan käyttää myös kierukkaa, jopa vielä 6vrk:n kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä.

Kommentoi »