Terve.fi

Ehkäisy eri elämäntilanteissa

Ehkäisy eri elämäntilanteissa
Täydellinen ehkäisymenetelmä on sellainen, joka takaa 100 prosenttisen luotettavuuden ilman mitään haittapuolia. Sellaista ei ole tietenkään keksitty. Hyviä menetelmiä onneksi on olemassa, ja vaihtoehdoista on löydettävissä kunkin elämäntilanteeseen sopivin.
Julkaistu: 26.2.2007

Nuoren naisen ehkäisy

Nuorelle, synnyttämättömälle naiselle suositeltavin ehkäisy on yhdistelmäpillerit. “Yhdistelmä” tarkoittaa sitä, että pillereissä on kahta hormonia: estrogeenia ja keltarauhashormonia eli progestiinia. Progestiineja on lukuisia, ja ne poikkeavat ominaisuuksiltaan hieman toisistaan.

Yhdistelmäpilleri on luotettava ehkäisymenetelmä: teho on 97-99 prosenttinen. Teho kärsii jos pillereitä unohtuu. Pillerit säännöllistävät kuukautiskierron ja -vuodot; lisäksi ne saattavat parantaa aknea.

Huono puoli pillereissä on se, että ne voivat aiheuttaa sivuvaikutuksia; useimmiten valitetaan mielialan muutoksia. Jos sivuvaikutuksia ilmaantuu, kannattaa vaihtaa pillerimerkkiä ja kokeilemalla etsiä itselle sopivin.

Pillerin vaihtoehdoksi voi valita annostelultaan erilaisen menetelmän: ehkäisyrenkaan tai -laastarin. Molemmissa on samalla tavalla estrogeenia ja progestiinia kuin pillereissä, hormonien imeytymisreitti vain on toisenlainen. Ehkäisyteho on sama kuin pillereillä.

Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen, josta hormonit imeytyvät limakalvon läpi. Sitä käytetään kolme viikkoa, jonka jälkeen pidetään taukoviikko. Renkaan etu pillereihin nähden on se, että ehkäisystä tarvitsee huolehtia vain kerran kuukaudessa.

Ehkäisylaastaria puolestaan käytetään viikko kerrallaan. Hormonit imeytyvät laastarista ihon läpi elimistöön. Laastarin etu on sama kuin renkaan, eli harvempi annosteluväli kuin pillereissä.

Synnyttäneen naisen ehkäisy

Imetysaikana yhdistelmähormonivalmisteet eivät ole suositeltavia, mutta pelkkää progestiinia sisältäviä minipillereitä tai ehkäisykapseleita voi käyttää.

Kierukka soveltuu hyvin synnyttäneelle naiselle. Perinteinen kuparikierukka voi runsastuttaa kuukautisia, varsinkin jos ennestään on taipumusta runsaisiin vuotoihin.

Hormonikierukka on esineenä samanlainen kuin kuparikierukka, mutta lisäksi se erittää keltarauhashormonia. Sen ansiosta kuukautiset niukkenevat ja jäävät suurella osalla naisista kokonaan pois. Hormonikierukkaa voi käyttää myös imetysaikana.

Sterilisaatioon on lain mukaan oikeutettu nainen, joka on täyttänyt 30 vuotta tai jolla on vähintään kolme lasta. Sterilisaatiossa munanjohtimet puristetaan tukkoon ns. klipseillä. Näin siittiö ja munasolu eivät pääse kohtaamaan. Elimistön hormonitoiminta jatkuu: kuukautiset ja kuukautiskierron muut tuntemukset säilyvät ennallaan.

Sterilisaatio tehdään tähystysleikkauksena nukutuksessa, yleensä päiväkirurgisena toimenpiteenä. Sterilisaatioon on syytä suhtautua lopullisena ratkaisuna. Toisinaan potilas katuu tehtyä toimenpidettä; tavallisin syy on elämäntilanteen muuttuminen avioeron ja uuden puolison löytymisen myötä. Purkuleikkausten tulokset eivät ole kovin hyviä. Siksi sterilisaatioon kannattaa päätyä vasta kun kaikki muut ehkäisymenetelmät on kokeiltu ja huonoiksi havaittu.

Jälkiehkäisy

Joskus ehkäisy pettää tai sitä ei ole tullut käytettyä ollenkaan. Silloin voi turvautua jälkiehkäisyyn. Ns. katumuspillerit otetaan mahdollisimman pian mutta viimeistään 72 tunnin kuluessa yhdynnästä. Jälkiehkäisypillerit saa apteekista ilman reseptiä.

Kesäheilan tai muuten vaan satunnaisen tuttavuuden kanssa on aina käytettävä kondomia vaikka ehkäisy olisikin kunnossa!

1 kommentti