Terve.fi

Dementia voi iskeä myös nuorempaan ihmiseen

Dementia voi iskeä myös nuorempaan ihmiseen
Dementia voi iskeä kehen tahansa, missä iässä tahansa.
Julkaistu: 9.11.2011

Monet ajattelevat dementian olevan sairaus, joka vaikuttaa vain vanhempiin ihmisiin. Dementia voi kuitenkin iskeä kehen tahansa, missä iässä tahansa. Nuorempien ihmisten dementiasta on olemassa vain vähän tietoa tai ymmärrystä, mikä saattaa vaikeuttaa heidän hoidon saantiaan.

Nuoremmat, dementiaa sairastavat ihmiset saattavat kohdata monia ongelmia etsiessään oikeanlaista hoitoa tilaansa. Monet hoitopaikat ovat keskittyneet vanhempiin ihmisiin, ja jos paikat ovatkin auki myös nuoremmille, hoito ei välttämättä ole sopivaa heidän tarpeisiinsa. Usein nuoremmista dementiapotilaista tuntuu siltä, että heidän on sovittava jo olemassa olevaan hoitoon sen sijaan, että hoito sopisi heidän tarpeisiinsa.

Taudin diagnosointi

Dementian täsmällinen diagnosointi voi nuoremman ihmisen kohdalla kestää hyvinkin kauan. Lääketieteen asiantuntijat saattavat sekoittaa dementian oireet masennukseen tai stressiin.

Jos lääkäri päättää, että spesialistilla käyminen on tarpeen, potilaan ohjaaminen oikealle spesialistille voi olla vaikeaa. Vanhemman iän psykiatriasta vastaavat lääkärit ovat yleensä vastuussa vanhemmista, dementiaa sairastavista potilaista.

Ennen oikean diagnoosin saamista potilasta saatetaan pallotella siis paikasta toiseen paljon. Samalla nuoremmat dementiapotilaat saattavat saada hyvin eritasoista kohtelua, kun lääkärit ja muut ammattilaiset arvioivat heidän tilaansa.

Nuoremman dementiapotilaan tarpeet

Dementiaan sairastuneen nuoremman ihmisen tarpeet eivät liity pelkästään hänen ikäänsä. Monissa tapauksissa potilaan kunto, aktiivisuus ja ihmissuhteet merkitsevät aivan yhtä paljon kuin ikä ja diagnoosi.

Yleisesti ottaen nuoremmilla dementiapotilailla:

  • on työ diagnoosin saamisen aikaan
  • on riippuvainen lapsi tai perhe
  • elämä on aktiivista ja he ovat fyysisesti hyvässä kunnossa
  • on raskaita taloudellisia sitoumuksia, kuten asuntolaina
  • on harvinaisempi dementian muoto.

Nuorempien dementiapotilaiden huolet ja kiinnostuksen kohteet ovat erilaiset kuin vanhemmilla ihmisillä. Siksi nuoremmat ihmiset tarvitsevat spesialistin apua monimutkaisten tarpeidensa hoitoon.

Omaisten osa on vaikea

Dementiaan sairastuminen ei vaikuta ainoastaan potilaan itsensä elämään, vaan se aiheuttaa suuria muutoksia myös hänen läheisilleen. Usein nuoret dementiaan sairastuvat ovat naimisissa ja heillä on perhe. Monesti nuoren dementiapotilaan puolisosta tulee hänen omaishoitajansa, mikä saattaa osoittautua raskaaksi tehtäväksi.

Näin kävi Veijo Pirttimaalle, joka Studio 55:n artikkelissa kertoo vaimonsa Raijan sairastuneen dementiaan 42-vuotiaana.

Sen lisäksi, että Pirttimaa on vaimonsa omaishoitaja, hän käy myös päivisin töissä. Arki on siis pariskunnalle raskasta, kun aamuisin on herättävä hyvin aikaisin, eikä henkilökohtaista avustajaa ole vaimolle kaupungin puolesta saatu.

Pirttimaa kertoo, että ilman perheen kolmen lapsen tukea hän ei jaksaisi huolehtia vaimostaan. Lisäksi hän kertoo vertaistuen antavan hänelle eniten voimaa. Pirttimaa on aktiivisesti mukana Muistiliiton toiminnassa ja vastaa muun muassa yhdistyksen ylläpitämään vertaispuhelimeen.

1 kommentti