Terve.fi

Crohnin tautia voisi hoitaa paremminkin

Crohnin tautia voisi hoitaa paremminkin
Julkaistu: 28.2.2008

Crohnin tauti on pitkäaikainen suolistosairaus, jota sairastaa noin yksi ihminen tuhannesta. Se aiheuttaa vatsakipuja ja ripulia, joka on usein veristä.

Tavallisesti Crohnin taudin hoito aloitetaan kortisonilla, jolla pyritään hillitsemään taudin oireet. Kortisoni ei kuitenkaan sovi kaikille ja sen teho voi vähentyä, jolloin usein siirrytään solunsalpaajalääkkeisiin tai vasta-ainelääkkeisiin. Tulosten perusteella näyttäisi kuitenkin siltä, että paremmat tulokset saadaan, jos kortisoni jätetään väliin ja hoito aloitetaan immuunipuolustusta hillitsevien lääkkeiden ja vasta-ainelääkkeen yhdistelmällä.

Runsaan puolen vuoden hoidon jälkeen kuusi kymmenestä yhdistelmälääkityksellä olleesta oli oireettomia, ei ollut tarvinnut leikkaushoitoa ja pärjäsi ilman kortisonia, mutta vain 3-4 niistä, joita oli hoidettu tavanomaisessa järjestyksessä. Vuoden kuluttua hoitojen aloittamisesta ero oli pienentynyt hieman, mutta oli silti samaa tasoa. Tutkimus kesti kaksi vuotta ja siihen osallistui 133 Crohnin tautia sairastavaa Belgiasta, Hollannista ja Saksasta.

Solunsalpaajalääkkeenä käytettiin atsatiopriinia ja vasta-ainelääke oli infliksimabia. Potilaat ohjattiin tutkimusryhmiin satunnaistetusti, mutta tutkijat ja potilaat tiesivät mitä lääkkeitä potilaat saivat. Tämä saattaa vähentää tulosten luotettavuutta. Yhdistelmähoidon tehokkuutta tutkitaan myös toisessa tutkimuksessa, joka valmistunee kuluvan vuoden aikana. Jos se päätyy samaan tulokseen, on mahdollista, että Crohnin taudin hoitosuosituksia muutetaan.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Lancet 2008

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2007

Kommentoi »