Terve.fi

Botuliinitoksiini A saattaa tehota rannekanavaoireyhtymän aiheuttamaan kipuun

Botuliinitoksiini A saattaa tehota rannekanavaoireyhtymän aiheuttamaan kipuun
Rannekanavaoireyhtymä on yleisin pinnetila. Siinä ranteessa oleva keskihermo joutuu puristuksiin kulkiessaan ahtaan rannekanavan läpi. Oireyhtymä aiheuttaa käden puutumista ja särkyä.
23.10.2006

Botuliinitoksiini A:ta, joka estää lihasten toiminnan salpaamalla hermo-lihasliitoksen, on käytetty lisääntyvässä määrin erilaisten häiriöiden, kuten dystonian, tic-oireiden, vapinan, spastisuuden, karsastuksen, migreenin ja kolmoishermosäryn hoidossa.

Taiwanilaisessa pilottitutkimuksessa on selvitetty botuliinitoksiini A:n tehoa ja turvallisuutta rannekanavaoireyhtymään liittyvän kivun hoidossa. Pieneen avoimeen kokeeseen osallistui viisi naista, jotka olivat kärsineet rannekanavaoireyhtymästä 1 – 2 vuoden ajan. Naisten keski-ikä oli 52 vuotta. Heille ruiskutettiin kämmenluiden väliin 60 yksikköä botuliinitoksiini A:ta.

Lääke oli hyvin siedetty eikä käden lihasheikkous pahentunut yhdelläkään potilaalla. Kolmen kuukauden kuluttua hoidosta kipu oli lievittynyt kolmella potilaalla. Yhden potilaan kipu oli ennallaan ja yhden kipu oli pahentunut. Kipujanalla mitattuna kipu keskimäärin väheni, mutta tulos ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

Tutkimusryhmä suunnittelee seuraavaksi kaksoissokkoutettua, lumekontrolloitua koetta. Tutkimusryhmän mukaan botuliinitoksiini A vaikuttaa pitkäaikaisesti ihon ja syvempien kudosten kipua aiheuttavien hermopäätteiden ärsytyksen aiheuttamaan ns. nosiseptiiviseen kipuun, mutta ei kuitenkaan korjaa hermojen toimintahäiriötä. Pilottikokeessa tuloksiin saattoi vaikuttaa pistosten mahdollinen lumevaikutus. Pilottikoe oli sitä paitsi kooltaan hyvin pieni.

Kommentoi »