Terve.fi

Botox voi auttaa valoherkkyyteen ja silmien kuivumiseen migreenikoilla

Botox voi auttaa valoherkkyyteen ja silmien kuivumiseen migreenikoilla

Botoxin todettiin helpottavan migreenipotilaiden kipuihin, silmien kuivumiseen ja valoherkkyyteen. Lue lisää.
Mainos

Tyypin A botuliinitoksiinin eli botoxin todettiin helpottavan migreenipotilaiden kipuihin, silmien kuivumiseen ja valoherkkyyteen. Aiheesta tehtiin vastikään tutkimus Miamin yliopistossa Floridassa.

Tutkijat havaitsivat, että kaikki oireet, joihin botoxin todettiin auttavan, johtuvat samanlaisista neurologisista mekanismeista. Tutkimuksessa tarkasteltiin retrospektiivisesti kolmen kuukauden ajalta, kuinka botuliinihoito oli vaikuttanut kroonisesta migreenistä kärsiviin potilaisiin. Potilaita oli 117 ja heidän mediaani-ikänsä oli 47.

Keskimäärin yksi potilas sai 10,2 hoitokertaa kolmen vuoden aikana ja mediaaniaika pistosten välillä oli 64,2 päivää. Tutkijat haastattelivat potilaita puhelimitse, ja kysyivät muun muassa arvioimaan valoherkkyyttään asteikolla yhdestä kymmeneen migreenikohtauksen aikana ja niiden välissä. Kaikki potilaat kertoivat kärsivänsä valoherkkyydestä migreenikohtauksen aikana ja herkkyyden mediaanivoimakkuus oli 8,59. Kohtausten välillä valoherkkyyden kerrottiin olevan mediaanivakavuudeltaan 5,48.

Potilaiden omien kertomusten perusteella migreenikivun, valoherkkyyden ja silmien kuivuuden todettiin helpottaneen huomattavasti hoidon aloittamisen jälkeen. Noin 66 prosenttia potilaista kertoi valoherkkyyden vähenneen ja noin 24 prosenttia kertoi silmien kuivuuden helpottaneen.

Tutkimus nojaa vahvasti potilaiden omiin raportteihin, joten se voi olla epätarkka. Tutkijat huomauttavat myös, etteivät tulokset välttämättä päde henkilöihin, jotka eivät kärsi kroonisesta migreenistä.

Lähde: Ophthalmology 17.11.2017

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Botoxia myös alapäähän

Julkaistu: 24.11.2017