Terve.fi

Biologinen kello tikittää myös miehillä

Biologinen kello tikittää myös miehillä
Tutkijat kertovat löytäneensä myös miehiltä biologisen kellon, joka alkaa tikittää, kun ikää on kertynyt lähelle neljääkymmentä vuotta. Asiasta uutisoi BBC News.
Julkaistu: 26.6.2012

Ranskalaisen tutkimuksen mukaan onnistuneen raskauden mahdollisuudet putoavat rajusti sen jälkeen, kun mies on yli 35-vuoden ikäinen. Yli neljäkymppisillä onnistumisen mahdollisuudet ovat merkittävästi heikentyneet.

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että niin luonnollinen kuin myöskin avustettu hedelmöitys on vaikeampaa, jos mies on yli 40-vuotias. Tutkijat kertovat hedelmöittämisen vaikeuden johtuvan todennäköisesti sperman DNA:n vaurioista.

Tutkimukseen osallistui yli 12200 hedelmöityshoidossa olevaa pariskuntaa. Tutkimuksessa tutkittiin miesten siemennesteen määrää, siittiöiden liikkuvuutta, sekä niiden kokoa ja muotoa.

Naisten iällä oli odotetusti vaikutusta raskauteen, sillä yli 35-vuotiailla naisilla oli huonompi todennäköisyys tulla raskaaksi sekä huomattavasti korkeampi riski saada keskenmeno. Tutkijat huomasivat myös, että jos isä oli lähemmäs 40-vuotias, keskenmenot olivat yleisempiä. Ja jos mies oli yli 40-vuotias mahdollisuudet onnistuneeseen raskauteen olivat vieläkin pienenpiä. Kyseisillä pariskunnilla kolmannes raskauksista keskeytyi ja vain 10 prosenttia hoidoista päätyi raskauteen.

Tutkimuksessa on tärkeitä johtopäätöksiä pareille, jotka haluavat perustaa perheen, tutkimuksen esittelijä lääkäri Stephanie Belloc kuvailee.

Hän sanoo myös, että vastaavanlaisille pariskunnille tulisi tarjota IVF-hoitoa , eli koeputkihedelmöityshoitoa, jossa munasolu hedelmöitetään laboratoriossa laittamalla munasolun viereen siittiöitä, tai jos munasolun ulompi kalvo näyttää torjuvan vaurioituneita siittiöitä, tulisi tarjota ICSI-hoitoa , jossa yksittäinen siittiö viedään suoraan munasoluun.

Nämä metodit voisivat auttaa pariskuntia, joissa mies on vanhempi, tulemaan raskaaksi nopeammin ja vähentämään keskenmenon vaaraa, vaikkakaan lopputulos ei olekaan takuuvarma, Belloc kertoo.

Kommentoi »