Terve.fi

Bakteeri voi aiheuttaa kätkytkuoleman

Bakteeri voi aiheuttaa kätkytkuoleman
Kätkytkuolema on yleisin kuolinsyy alle yksivuotiailla vauvoilla. Suurin osa kätkytkuolemista tapahtuu 2-4 kuukauden ikäisinä, jolloin lapset ovat erityisen alttiita tulehduksille. Kätkytkuolema on yleisempi pojilla kuin tytöillä.
Julkaistu 28.6.2006

Kätkytkuoleman syytä ei ole pystytty selvittämään, mutta syiksi on epäilty mm. vanhempien tupakointia sekä lapsen nukuttamista vatsallaan tai vääränlaisella patjalla. Kampanja, jossa vanhempia kehotettiin nukuttamaan vauvojaan selällään, onkin vähentänyt kätkytkuolemien määrää.

Geenit löytyivät

Tohtori Jonathan Kerr ja muut tutkijat Manchesterista ovat nyt lisänneet epäiltyjen listaan vatsassa elävän helikobakteeri pylorin. Tutkiessaan bakteeritulehduksen ja kätkytkuoleman yhteyksiä he löysivät lasten näytteistä kaksi tähän tulehdukseen liittyvää geeniä.

Helikobakteeri on ihmisillä hyvin tavallinen ja useissa tapauksissa se ei aiheuta mitään ongelmia. Pienellä osalla bakteerin kantajista esiintyy kuitenkin vatsahaavaa ja vatsasyöpää. Archives of Disease in Childhood -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan myös kätkytkuoleman ja tämän bakteerin välinen yhteys näyttää ilmeiseltä. Lisää tutkimustyötä asian selvittämiseksi tarvitaan edelleen.

Kommentoi »