Terve.fi

Aspartaami ei ole yhteydessä verta muodostavan kudoksen eikä aivojen kasvaimiin

Aspartaami ei ole yhteydessä verta muodostavan kudoksen eikä aivojen kasvaimiin
Eräissä eläinkokeissa aspartaamin on todettu olleen yhteydessä verta muodostavan kudoksen syöpiin (leukemiat ja lymfoomat) ja pahanlaatuisiin aivokasvaimiin. Useimmissa eläintutkimuksissa mitään yhteyttä ei kuitenkaan ole havaittu. Ihmisten osalta tutkimuksia on tehty vain vähän.
Julkaistu 10.11.2006

Aspartaami on kuitenkin laajalti käytettymakeutusaine, joten yleisön huoli on ymmärrettävä. Yhdysvaltalalaisessaseurantatutkimuksessa on selvitetty aspartaamin kulutuksen javertamuodostavan kudoksen sekä glioomien välistä yhteyttä. Tutkimuksenaineisto käsitti lähes 300 000 miestä ja lähes 200 000 naista, jotkaolivat 50 – 71-vuotiaita. Aspartaamin käyttö arvioitiinruokapäiväkirjoilla, joissa otettiin huomioon kaikki aspartaamin käyttö(virvoitusjuomat, jäätelöt, mehut, jääteet ja kahviin tai teehenlisätty aspartaami). Syöpätiedot saatiin syöpärekistereistä..

Viiden vuoden seurannan aikana joukossa ilmeni lähes 2 000 vertamuodostavan kudoksen syöpää ja noin 300 aivosyöpää. Aspartaamin saantiei ollut millään lailla yhteydessä syöpiin. Itse asiassa aspartaaminäytti jopa alentavan gliooman riskiä. Tutkimustulos viittaa siihen,että aspartaami on tässäkin suhteessa täysin turvallinen makeutusaine.Se perustuu kahteen aminohappoon (asparagiinihappoon jafenyylialaniiniin), jotka yhdessä maistuvat erehdyttävästi sokerilta.Aineenvaihdunnassa ne toimivat kuin aminohapot yksinäänkin toimivat.Niiden kokonaismäärä on kaiken lisäksi hyvin pieni ja niitä molempia onravinnossa huomattavasti enemmän kuin aspartaamissa.

Tällä palstalla julkaistaan Coronaria Media Oy:n terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettuja referaatteja kiinnostavista tutkimuksista.

Kommentoi »