Terve.fi

Asiantuntija: keskosten RSV:llä yhteys myöhempään hengityksen vinkunaan

Asiantuntija: keskosten RSV:llä yhteys myöhempään hengityksen vinkunaan
Hollantilainen lastenlääkäri, infektiolääkäri ja RS-viruasiantuntija Louis Bont luennoi vastikään Helsingissä suomalaisille infektiolääkäreille RSV:stä   ja sen saralla tehdyistä uusista tutkimuksista.
Julkaistu 20.6.2012

Aiemmin RSV:n on tiedetty lisäävän keskosten riskiäsairastua bronkioliittiin,eli pienten keuhkoputkien tulehdukseen. Nyt on todettu, että pienenä sairastettuRSV-infektio saattaa aiheuttaa myös pidempiaikaista hengityksen vinkunaa japihinää.  Oireet saattavat jatkuavuosikausia ja ne johtuvat siitä, että ilma ei kulje keuhkoihin kunnolla.

- Tutkimuksemme osoittavat, että RS-viruksensairastaneilla keskosilla on suurempi riski sairastua myöhemmin bronkioliittiintai hengityksen vinkunaan kuin heillä, jotka eivät olleet RSV:ta sairastaneet,Bont summaa.

Keskosilla yleisempi virus

Bontin mukaan väestöstä noin yksi prosentti joutuu RSV:nvuoksi sairaalahoitoon. Keskosista 5 – 10 prosenttia saa RS-viruksen.

RS-viruksen hoitoon ei ole rokotetta, eikä sellaista Bontinmukaan ole vielä hetkeen tulossakaan. Virukseen on kuitenkin kehiteltyvasta-aine, joka suojaa RS-virukselta. Vasta-ainetta saavat ne, joilla on suuritodennäköisyys sairastua RS-virukseen, kuten esimerkiksi keskosina syntyneetlapset, sekä pienet lapset joilla on krooninen keuhkosairaus tai merkittäväsydänvika.

- Suomessa vasta-ainetta käytetään melko harvoin senkalliin hinnan vuoksi. Useissa muissa Euroopan maissa rokotetta annetaan useammin, Louis Bont pohtii.

Vasta-aineesta keskusteltava Suomessa

Suomessa sairaalan ylilääkäri päättää siitä, annetaankokeskoselle RS-viruksen vasta-ainetta vai ei. KansainvälinenRS-virusasiantuntija Bont ei kuitenkaan ota suoraan kantaa siihen, pitäisikökaikkien keskosten saada automaattisesti rs-viruksen vasta-ainetta.

- Mielestäni Suomessa pitäisi keskustella enemmänvasta-aineen antamisen tarpeellisuudesta. Keskusteluun pitäisi ottaa mukaanniin vanhemmat, vakuutusyhtiöt kuin hallituskin, Bont vastaa.

Lue lisää

 

Kommentoi »