Kauneus ja Terveys

Aseta rajat marttyyrin käytökselle

Aseta rajat marttyyrin käytökselle
Rajaa, etäänny, vetäydy. Opettele, miten toimia marttyyrin kanssa.
Julkaistu: 15.4.2015

Marttyyrin kanssa elävän on mietittävä, miten pelastaa itsensä.

Aseta rajat.

Jos rakentava keskustelu ”oletko huomannut, että vähättelet itseäsi ja kerjäät myötätuntoa” tai mikään muukaan tapa ei ole tuottanut tulosta, sitä on turha jatkaa. On kerrottava suoraan, millaista käytöstä aikoo sietää.

Jos puhelut ovat vain moittimista ja arvostelua, ne on syytä lopettaa. Ilmoita tiukasti mutta suuttumatta, että nyt riittää. Jos marttyyri alkaa jauhaa vanhoista asioista, siihen voi todeta, että ”tuo asia on jo käsitelty”.

Ota etäisyyttä.

Rajojen vetäminen voi aluksi lisätä marttyyrin loukkaantumista. Hänhän on tottunut siihen, että saa kiukutella. Jos et pysty poistumaan paikalta, katso tilannetta kuin ulkopuolelta. Kuvittele ympärillesi läpinäkyvä kupla, johon marttyyrin kiukkuiset sanat tipahtelevat, tai anna purkauksen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

Viisas vaikenee. Puhise kiukku ulos puolisollesi tai hyvälle ystävällesi.

Irtaudu vastuusta.

Opettele olemaan tuntematta syyllisyyttä tai märehtimättä tilannetta. Päätä, ettet päästä loukkauksia nahkasi sisään. Hyväksy, että ”hän on mitä on”. Unohda odotukset, että hän muuttuisi.Pidä tavoitteenasi, että et raivostu tai järjestä kohtausta. Silloin voit lohduttaa itseäsi sanomalla, että olet tehnyt parhaasi. Hakeudu ammattiauttajalle, jos et pysty käsittelemään tunteita yksin.

Kommentoi »