Terve.fi

ASA-lääkkeet voivat altistaa yleisimmälle näkövammaisuutta aiheuttavalle sairaudelle

ASA-lääkkeet voivat altistaa yleisimmälle näkövammaisuutta aiheuttavalle sairaudelle
Julkaistu 29.1.2013

Säännöllisesti ASA-lääkkeitä käyttävän riski sairastua nesteiseen silmänpohjan ikärappeumaan viiden vuoden seurannan aikana oli noin 2 prosenttia, tulokset osoittivat. Viidentoista vuoden seurannassa riski nousi kuitenkin 9 prosenttiin. ASA-lääkkeitä epäsäännöllisesti käyttävistä sairastui vain 1 % ja 4 %.

Australialaisten tutkimus ei ole menetelmällisesti riittävän vahva, jotta sen perusteella voisi päätellä johtuuko nyt havaittu yhteys varmasti vain ASA-lääkityksistä. Viitteitä ASA-lääkkeiden ja nesteisen silmänpohjan ikärappeuman yhteydestä on tosin saatu aiemminkin. Nyt saadut tulokset eivät koske silmänpohjan ikärappeuman kuivaa muotoa.

Ennen kuin havainnot vahvistetaan lisätutkimuksissa, tutkijat eivät suosittele välttämään ASA-lääkityksiä silmänpohjan ikärappeuman vuoksi. Kuitenkin riskipotilaiden, joilla esimerkiksi on ikärappeuma jo yhdessä silmässä, kannattaa huomioida riski ja suhteuttaa se ASA-lääkityksen hyötyihin. Kenenkään ei silti pidä lopettaa lääkitystään keskustelematta asiasta lääkärinsä kanssa.

Tulokset julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä, ja ne perustuvat 2 400 australialaisen seurantatietoihin. Viisitoistavuotisen seurannan aikana osallistujien silmät tutkittiin neljästi, ja niissä paljastui 63 nesteistä silmänpohjan ikärappeumaa. Joka kymmenes osallistuja käytti ASA-lääkkeitä säännöllisesti eli vähintään viikoittain edeltävän vuoden ajan.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

Kommentoi »