
Antibioottiripuli ei sittenkään vain antibiooteista
Jopa puolet “antibioottiripuleista” tulee ihmisille, jotka eivät ole hiljattain syöneet antibiootteja, vaikka kyseisen [elink=http://www.poliklinikka.fi/?page=2652164&id=9005868]ripulin[/elink] on uskottu iskevän vain antibioottikuurin yhteydessä.
Ero aikaisempiin tutkimuksiin selittyy todennäköisesti sillä, että nyt tehtyyn kanadalaistutkimukseen valittiin kotioloissa sairastuneita, kun aiemmin on tutkittu lähinnä sairaalassa alkaneita ripuleita.
Tutkimuksessa käytettiin 836 antibioottiripulin saaneen yli 65-vuotiaan potilaan rekisteritietoja. Jokaista ripulipotilasta kohden valittiin kymmenen tervettä verrokkia.
Tutkijat havaitsivat, että vaikka antibioottikuureja syöneet olivat saaneet Clostridium difficile -bakteerin aiheuttaman ripulin keskimäärin kymmenen kertaa todennäköisemmin kuin verrokit, ripuliin sairastuneista vain noin puolet oli syönyt antibiootteja 90 päivää ennen ripulia.
Antibiootteihin liittyvä ripuliriski oli suurimmillaan 20 päivää kuurista, jolloin riski oli noin 15-kertainen, mutta se pieneni vähitellen, ja 45 päivän päästä se oli verrokkien riskiin nähden enää kolminkertainen.
Merkittävä osa ripuleista oli alkanut muutaman kuukauden sisällä sairaalahoidosta, joten on mahdollista, että monet saavat tartunnan sairaalassa, tutkijat kirjoittavat.
Tulokset julkaisi Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehti.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: CMAJ 2008;179:doi:10.1503/cmaj.071812
Copyright Kustannus Oy Duodecim 2008
LisätietojaArtikkeli: Ripuli – Poliklinikka.fi