Terve.fi

Aloittelijan kalastusopas - näin pääset alkuun

Aloittelijan kalastusopas - näin pääset alkuun
Kalastus on erittäin suosittu harrastus, joka sopii kaikenikäisille ja -kokoisille harrastajille.
Teksti
Julkaistu: 21.6.2012

Kalastus on erittäin suosittu harrastus, joka sopii kaikenikäisille ja -kokoisille harrastajille. Suomessa on hyvät mahdollisuudet kalastaa, koska täällä on paljon vesistöjä. Kalastuksen aloittaminen vaatii kuitenkin panostusta ja muutamia huomioitavia asioita. Huoltamo kokosi aloittelijan kalastusoppaan – näin pääset alkuun kalojen narraamisessa!

Kalastuksen aloittaminen

Uuden harrastuksen aloittaminen täysin nollasta vaatii aina hieman ajatustyötä. Kalastus on välineurheilua – kalan nappaaminen paljailla käsillä voi osoittautua pidemmän päälle hankalaksi ja turhauttavaksi tehtäväksi. Kun päätät aloittaa kalastuksen, istahda hetkeksi ja pohdi muun muassa seuraavia asioita:

• Mieti, mitä haluat kalastaa ja missä, esimerkiksi järvellä vai kosken lähellä? Mitä kalalajeja havittelet?

• Millä tavalla haluat kalastaa (ongella, virvelillä, verkolla, katiskalla…)?

• Kalastatko rannalta vai vedestä käsin (tarvitsetko pelastusliivejä, kumisaappaita jne)?

• Mitä lupia tarvitset haluamaasi kalastusmuotoon?

Kalastusta voi harrastaa eri tavoin: jotkut pitävät perhokalastuksesta, jotkut uistelusta. Kalastukseen tarvittava välineistö riippuu kalastustavasta. Yhteistä kalastuksen eri muodoille on lähinnä vavan, siiman ja syötin tarve. Kalastaminen on oma taiteenlajinsa ja alamaailmansa, johon sisälle pääsemiseksi tarvitaan perustietoa. Parhaiten opit vaikkapa seuraamalla jotakin kalastuksenharrastajaa. Voit osallistua myös kalastuskursseille, joita kalastus- tai urheiluseurat järjestävät. Internetissä on lukuisia kalastusaiheisia nettisivuja, joista saat kattavan ohjeistuksen kaikessa kalastukseen liittyvässä.

Esimerkiksi tästä keskustelunaloituksesta saa hyviä vinkkejä kalastuksen aloittamiseen.

Kalastusvälineet

Kun aloitat kalastuksen, tarvitset siihen sopivat välineet. Kalastusvälineitä voi hankkia urheiluvälineliikkeistä tai internetistä. Lisäksi on olemassa myös kalastukseen erikoistuneita kauppoja. Kunhan olet selvittänyt mitä haluat kalastaa, sekä missä ja miten, voit kirjoittaa vaikkapa listan tarvikkeista, joita tarvitset harrastuksesi aloittamiseen.

Muista, että kalastuksessa tarvitaan mahdollisesti muitakin välineitä kuin pelkkiä kalannarrausvehkeitä. Ota huomioon mahdollinen vaatetuksen, pelastusliivien ja muiden asioiden tarve.

Kalastuspaikat

Missä tahansa veden äärellä voi periaatteessa kalastaa, mutta siihenkin on omat rajoituksensa. Kun menet kalaan, tarkista ettei alueella ole voimassa kalastuskieltoa. Tarkista myös, ettei havittelemasi kalalaji ole rauhoitettu. Tarkempia ohjeita kalastuslupiin ja -paikkoihin saat esimerkiksi tästä linkistä.

Kalastusluvat

Suomessa laki edellyttää kalastusluvan maksamista. Tähän maksuun sisältyy myös valtion kalastuksenhoitomaksu. Kalastuslupa määräytyy kalastusmuodon ja kalastajan iän mukaan. Kalastuslupa ei koske onkimista ja pilkkimistä. Onkimisen ja kalastuksen ero määritellään käytettävän välineistön mukaan: onkiminen on jokamiehen oikeus niin kauan, kun onki on kädessä oleva yksinkertainen vapa, siima ja koukku ilman kelaa tai vieheitä. Syötteinä saa käyttää esimerkiksi matoja. Jos ongit kelalla varustetulla heittovavalla, joudut maksamaan kalastusluvan. Kalastuslupa koskee kaikkia 18 – 64 -vuotiaita, jotka kalastavat kehittyneemmillä kalastusvälineillä. Kalastuslupamaksun voi maksaa viikon ajalta, jolloin hinta on 7 euroa, tai koko vuodelta, jolloin hinta on 22 euroa. Lue lisätietoja kalastusluvasta tästä.

Yleistä huomioitavaa

Sinun kannattaa aina kertoa läheisillesi, mihin menet kalaan ja kauanko mahdollisesti viivyt. Noudata luonnossa liikkuessasi Suomen lakeja ja sääntöjä. Kunnioita toisten yksityisalueita. Ota huomioon muut luonnossa liikkujat. Muista, että kalastus ja alkoholi eivät välttämättä käy yksiin. Käy ennen luonnossa liikkumista läpi Jokamiehenoikeudet.

Kommentoi »