Terve.fi

Allergian ihotestit


Ihon pistokoe eli Prick-testi

Ihon pistokokeella tai Prick-testillä etsitään mille aineille ihminen mahdollisesti on kehittänyt niin sanottua I tyypin allergiaa eli atopiaa. Atooppinen allergia syntyy ympäristön valkuaisaineita kohtaan, joten aineet joita testataan, ovat luonnon valkuaisaineita. Tavallisimmat allergisoivat aineet (allergeenit) löytyvät seuraavista ryhmistä: lehtipuut, heinät, karvaiset eläimet, pölypunkit ja sieni-itiöt.

Testin toteutus

Tavallisimmat testattavat aineet ovat valmiissa uutteissa jossa pohja-aineena on glyseroli. Glyserolia käytetään pohja-aineena, jotta testattava aine pysyisi tippana eikä valuisi. Karkeasti ottaen testiuute on sitä parempi ja luotettavampi, mitä tavallisempi allergeeni on kyseessä ja mitä kauemmin se on tunnettu. Tästä seuraa etteivät kaikki uutteet välttämättä ole luotettavia. Varsinkin ruoka-aineita testattaessa käytetään puuttuvien uutteiden takia usein aineita sellaisenaan.

Testattavaa ainetta laitetaan tippana iholle. Kertakäyttöisellä lansetilla pistetään ihoa tipan läpi. Ylimääräinen uute pyyhitään pois käyttäen pehmeätä paperia imupaperina.

Mikäli ei ole valmista uutetta, vaan testattavaa ainetta käytetään sellaisenaan, pistetään lansetilla ensin testattavaa ainetta ja sen jälkeen ihoa. Testi luetaan 15–30 minuutin kuluttua. Testiä luettaessa mitataan syntyneen paukaman läpimittaa. Jotta testiä voisi lukea, käytetään positiivisena kontrollina histamiinia ja negatiivisena kontrollina pelkkää glyserolia. Testitulosta tulisi kuitenkin aina suhteuttaa myös taustatietoihin ja oireisiin. Tämä tulkinta kuuluu allergiaan perehtyneen lääkärin tehtäviin.

Allergeenit

Testattavat aineet on jaettu sarjoihin. Perussarjaan kuuluu yleensä 11–22 ainetta testiä suorittavan paikan valinnan mukaan. Mahdollisen allergiataipumuksen toteamiseen riittää 11–13 tavallisinta ainetta. Sairaaloilla ja lääkäriasemailla, jotka ovat keskittyneet allergioiden tutkimiseen ja hoitoon, on tämän lisäksi erikoissarjoja epätavallisten allergeenien etsimiseksi (kasvis- ja maustesarja, viljasarja, homesarja jne.).

Useimpien testipaikkojen perussarjaan kuuluvat ainakin seuraavat aineet: koivu, leppä, niittynurmikka, timotei, pujo, koira, kissa, pölypunkit (2 kpl) ja cladosporum sieni-itiö.

Julkaistu: 11.3.2010