Sairaudet

Allergian ei tarvitse latistaa joulun tunnelmaa

12.12.2007 Terve.fi

Allergian ei tarvitse kuitenkaan latistaa jouluiloa, sillä useimpia jouluruokia voi soveltaa allergisellekin sopiviksi. Allergia- ja astmaliiton mukaan joulun mausteista kaneli, inkivääri ja kardemumma aiheuttavat eniten allergiaoireita. Mausteallergia ei kuitenkaan ole kovin yleinen, ja se liittyy usein koivu- tai pujoallergiaan tai tuoksuyliherkkyyteen. Joululeivonnaisissa ongelmia voivat aiheuttaa myös muna, maitotuotteet, viljat ja mantelit.

Mausteallergiselle turvallisia maustevaihtoehtoja ovat ainakin siirappi, muut sokerit ja suola. Muskottipähkinä ja kookospähkinä eivät ole pähkinöitä ja sopivat siis pähkinäallergiselle. Suklaasta haaveilevalle kaakaoallergiselle sopii valkosuklaa ja maitoallergiselle tumma suklaa. Jouluteen ja –kahvin kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä niissä saattaa olla yllättäviä mausteita. Glögien lisäksi myös likööreissä voi olla erilaisia mausteita tai lisäaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Viinit aiheuttavat joillekin allergisille päänsärkyä jo hyvin pieninä määrinä tuntemattomasta syystä. Viineissä käytetään säilöntäaineena sulfiiittia, mutta sulfiittiallergiakin on erittäin harvinaista. Alkoholille itselleenkin (etanoli) voi olla allerginen, mutta se on vielä harvinaisempaa.

Neljä viidestä allergikosta saa yliherkkyysoireita suklaasta

Yleisen käsityksen mukaan neljä viidestä allergikosta saa yliherkkyysoireita kaakaosta ja suklaasta, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Matti Hannuksela kirjoittaa uusimmassa Kansanterveys-lehdessä. Varsinainen kaakaoallergia on harvinaista ja yleensä kyseessä onkin allergia esimerkiksi maitoa ja pähkinöitä kohtaan. Myös soija, vehnä, maissi ja gelatiini ovat tyypillisiä makeisten valmistusaineita, jotka aiheuttavat joillekin allergiaa. Pakkauslukutaitoa tarvitaan, ja joskus voi joutua soittamaan maahantuojallekin. Esimerkiksi tuoteselosteessa lukeva tärkkelyssiirappi ei vielä kerro, mistä tärkkelyssiirappi on tehty. Sokeri ja aspartaami eivät Hannukselan mukaan aiheuta ylivilkkautta sitkeistä käsityksistä huolimatta.

“Saattaa sisältää pähkinää/maapähkinää” -maininta voi olla turha

Makeispakkausten kääreiden maininta “Saattaa sisältää pähkinää/maapähkinää” näyttää uusimman käsityksen mukaan olevan turhaa. Hannuksela kertoo, että harvoja poikkeuksia lukuunottamatta mahdollinen allergeenimäärä on niin pieni, että se tuskin aiheuttaa ainakaan vakavia oireita käyttäjälleen. Hannukselan mukaan niin sanotut biogeeniset amiinit eivät näytä olevan selitys yliherkkyysoireille, toisin kuin on totuttu ajattelemaan.

Amiinimäärien ja oireiden välillä ei todettu selvää yhteyttä 35 vuotta käsittävässä katsauksessa alan tutkimuksiin. Biogeenisia amiineja on Allergia- ja astmaliiton mukaan esimerkiksi suklaassa, viineissä, tietyissä juustoissa, tonnikalassa, ja pinaatissa. Jos esimerkiksi persikan, kirsikan, luumun, mantelin, omenan, riisin tai pähkinöiden syömisen jälkeen iholla ilmenee laajaa ja leimahtelevaa atooppista ihottumaa, kyseessä saattaa Hannukselan mukaan olla lipidien kuljetusproteiinien aiheuttama niin sanottu LTP-allergia. 

Lähde: www.finfood.fi

Finfood Uutispalvelu 12.12.2007

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt