Terve.fi

Alkueläininfektiokin saattaa altistaa skitsofrenialle

Alkueläininfektiokin saattaa altistaa skitsofrenialle
Toksoplasmoosi-alkueläininfektion saaneet näyttävät sairastuvan skitsofreniaan tavallista todennäköisemmin. Infektiot liittyvät silti vain pieneen osaan skitsofrenioista, käy ilmi tuoreesta yhdysvaltalaistutkimuksesta. Toksoplasmoosi saadaan yleensä kissan ulosteesta, maaperästä tai huonosti kypsennetystä lihasta.
Julkaistu: 27.12.2007

Tutkimuksessa tarkasteltiin 180:n skitsofreniaan sairastuneen yhdysvaltalaissotilaan verinäytteitä, jotka oli kerätty sairastumista ennen ja sen jälkeen. Jokaista tapausta kohden valittiin kolme tervettä verrokkisotilasta.

Skitsofreniapotilaiden joukossa toksoplasmoosi-infektio todettiin seitsemällä prosentilla, mikä oli noin neljänneksen enemmän kuin verrokkien parissa. Ero todettiin sekä ennen skitsofreniadiagnoosia että sen jälkeen kerätyistä verinäytteistä.

Toksoplasmoosi on ihmisillä yleisin alkueläimen aiheuttama infektio. Useimmiten infektio on oireeton, mutta se voi myös aiheuttaa mm. kuumeilua, väsymystä ja lihaskipuja. Toksoplasmoosi on vaarallinen lähinnä raskauden aikana tai jos infektion saaneen immuunipuolustus on puutteellinen.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright © Kustannus Oy Duodecim 2007

Kommentoi »