Terveys

Alkoholin saaminen vanhemmilta ei takaa turvallista juomista

Vanhempien käsityksen mukaan lapselle voidaan opettaa alkoholin kohtuukäyttöä kotona. Alkoholin tarjoamisella voi olla jopa päinvastainen vaikutus.

23.2.2018 Terve.fi

Monet vanhemmat ajattelevat, että heidät teini-ikäiset lapsensa voisivat kokeilla alkoholia turvallisemmin, mikäli he saavat alkoholia vanhemmiltaan. Vanhempien käsityksen mukaan lapselle voidaan opettaa alkoholin kohtuukäyttöä kotona, mutta itseasiassa alkoholin tarjoamisella voi vastavalmistuneen tutkimuksen mukaan olla jopa päinvastainen vaikutus.

Sydneyssä Australiassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että nuoret, jotka saavat alkoholia vanhemmiltaan, ostavat sitä muita todennäköisemmin myös muualta. Vanhemmiltaan alkoholia saavilla nuorilla myös runsas juominen ja alkoholismin oireet olivat kaksi kertaa yleisempää.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 1927 teini-ikäistä ja heidän vanhempansa. Sekä lapset että vanhemmat raportoivat erikseen lapsen juoman alkoholin määrän. Nuoret olivat tutkimuksen alkaessa keskimäärin 13-vuotiaita, ja noin 15 prosenttia heistä sai alkoholia vanhemmiltaan.

Tutkimuksen lopuksi nuoret olivat keskimäärin 18 vuotta vanhoja, ja tässä vaiheessa 58 prosenttia sai alkoholijuomia vanhemmiltaan. Tutkimuksen alkaessa 81 prosentilla nuorista ei ollut mitään tapaa saada ostettua alkoholia, kun tutkimuksen lopussa osuus oli enää vain 21 prosenttia. Nuorilla, jotka saivat vuoden ajan alkoholia vain vanhemmiltaan, oli seuraavana vuonna kaksinkertainen todennäköisyys saada sitä jotain muuta kautta. Se, että vanhemmat ostavat nuorelle alkoholia ei siis vähennä todennäköisyyksiä sille, että nuorella olisi muita ”hakijoita”.

Tutkimuksen loppuessa 81 prosenttia vanhemmiltaan ja muilta hakijoilta alkoholijuomia saavista nuorista raportoi juovansa runsaasti eli yli neljä annosta kerralla. Muiden kuin vanhempiensa kautta alkoholia saavista nuorista runsaasti joi 61 prosenttia nuorista ja vain vanhemmiltaan alkoholia saavista 25 prosenttia.

Lähde: The Lancet 16.2.2018

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Pitäisikö vanhempien suvaita teini-ikäistensä alkoholinkäyttö?

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi