Hyvinvointi

Älä siedä pilkkaamista

Huonoa kohtelua ja satuttavia sanoja? Paranna asemaasi huonossa suhteessa, äläkä suostu toisten pilkattavaksi.

Teksti Virve Järvinen
Kuvat Fotolia
2.6.2015

1. Avaa suusi. 

Kumppani saattaa olla sokea omalle käytökselleen. Toista pahaa mieltä aiheuttaneet sanat tai tilanne sellaisina, kuin ne havaitsit. Kerro, millaisia tunteita tapahtuma sinussa aiheutti. Kumppanin on mahdoton muuttaa tapojaan, ellei hän ymmärrä niiden seurauksia. Voit helpottaa taakkaasi ja keskustella läheisen ystäväsi kanssa. Mutta älä anna ystävän vaikuttaa tekemisiisi ja päätöksiisi liikaa. Kun teet päätökset itse, voit olla tyytyväinen vielä vanhanakin.

2. Vaadi arvostusta. 

Kunnioitus ja arvostus toista ihmistä kohtaan ovat turvallisen parisuhteen perusta. Epätasa-arvoinen suhde on turvaton kummallekin. Tarvitset kumppanisi arvostusta sanoin ja teoin – kerro se hänelle. Jo silmiin katsominen ja toisen näkemisestä ilahtuminen ovat arvonantoa toiselle.

3. Pyydä muutosta. 

Iva, halveksunta ja toisen mitätöinti ovat vakavia parisuhteen hälytysmerkkejä. Kehota kumppania muuttamaan käytöstään: ”pyydän, ettet enää loukkaa minua tällä tavalla”. Tarkkaile hänessä tapahtuvia muutoksia, mutta anna niille aikaa. Ellei liikahdusta muutoksen suuntaan ala tapahtua muutamassa kuukaudessa ja väsyt yrittämiseen, hakeudu ammattiauttajalle – vaikka yksin. Päätä vasta sen jälkeen, jatkatko suhdetta vai et.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi