Sairaudet

Akuutin munuaisvaurion hoito sai Käypä hoito -suosituksen

13.8.2009 Terve.fi

Akuutti munuaisvaurio on lisääntyvä ongelma väestön ikääntyessä. Riskiä lisäävät korkea ikä, diabetes, valtimoiden kovettuminen, useat lääkehoidot, sydämen vajaatoiminta, miessukupuoli ja munuaisten krooninen vajaatoiminta.

Lievää munuaisvauriota esiintyy muualla kuin sairaalassa n. 1.6 prosentilla väestöstä, sairaalan tehohoidossa esiintyvyys on noin nelinkertainen.

Sairaalassa ilmaantuvan akuutin munuaisvaurion syynä ovat mm. suuri leikkaus, septinen tulehdus tai munuaisia vahingoittava lääke.

Oireyhtymän ehkäisy ja varhainen tunnistaminen on tärkeää, koska se huonontaa lievänäkin potilaan ennustetta, sen pitkäaikaisennuste on varsin huono ja hoidon kustannukset ovat korkeat.

Akuutin munuaisvaurion hoitamiseen on nyt laadittu Käypä hoito -suositus, joka korostaa lääkityksiin liittyvän munuaisvaurion ehkäisemistä erityisesti iäkkäillä, riskipotilaiden ja oireyhtymän varhaista tunnistamista sekä viivytyksetöntä hoitoa tarvittaessa munuaisten korvaushoidolla.

Suositus pohjautuu tuoreimpaan tutkimustietoon munuaisvaurion ehkäisystä ja hoidosta, ja sen on laatinut työryhmä, jossa on ollut edustajat Suomen Anestesiologiyhdistyksen Tehohoitolääketieteen alajaoksesta, Suomen Nefrologiyhdistyksestä ja Suomalaisesta Lääkäriseura Duodecimista.

Lue suositus kokonaisuudessaan (terveydenhuollon ammattilaisille)

Lähde: Duodecimin tiedote 13.8.2009

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi