Terve.fi

Aivokalvotulehdus painottuu talvikausiin ympäri maailmaa

Aivokalvotulehdus painottuu talvikausiin ympäri maailmaa
Aivokalvontulehdusta esiintyy globaalisti enemmän talvikausina.
Julkaistu 2.6.2016

Bakteerien aiheuttama aivokalvotulehdus yleistyy talvikausina joka puolella maapalloa, tuore tutkimus osoittaa. Havainto on tervetullut, sillä aivokalvotulehduksen globaalista vuosirytmistä ei ole ollut tutkimustietoa.

Tutkijoiden selvitys on ensimmäinen globaali tutkimus aivokalvotulehduksen ilmaantuvuudesta, ja sen perusteella selvä painottuminen talvikauteen oli havaittavissa valtaosassa maista, joista tutkijoilla oli tutkimustietoa. Tämä havaittiin pohjoisella ja eteläisellä pallonpuoliskolla ja koski kolmea merkittävintä aivokalvotulehdusta aiheuttavaa bakteeria. Tutkimuksessa käytettiin tietoja 66 eri maasta.

Tulokset auttavat paremmin ymmärtämään aivokalvotulehduksen syntymekanismeja, ja viittaavat ympäristötekijöiden merkitykseen infektion synnyssä. On esimerkiksi mahdollista, että talvella nenän ja nielun limakalvot ovat alttiimpia bakteerien hyökkäyksille, mutta tästä ei ole vielä varmaa näyttöä.

Joka vuosi noin 1,2 miljoonaa ihmistä sairastuu bakteerin aiheuttamaan aivokalvotulehdukseen. Arviolta 10–20 prosenttia potilaista kuolee ja lisäksi 5–20 %:lle selvinneistä syntyy kuulon tai näön ongelmia tai muita hermosto-oireita. Yleisimmät aiheuttajabakteerit ovat pneumokokki (Suomessa 40 tapausta vuodessa) ja meningokokki (25 tapausta).

Tutkimus julkaistiin Lancet Global Health -lehdessä.

Lue lisää:

Kommentoi »