Terve.fi

Äiti, älä tunne syyllisyyttä näistä 20 asiasta!

Äiti, älä tunne syyllisyyttä näistä 20 asiasta!
Vauvan mukana elämään tulee uusi tunne – syyllisyys. Tässä 20 sellaista asiaa. Unohda syyllisyys!
Julkaistu: 6.5.2012

Usein tuore äiti ei osaa odottaa sitä, että vauvan mukana elämään tulee uusi tunne – syyllisyys. Syyllisyydentunteita saattavat pahentaa toisten äitien kommentoinnit, vauvaoppaiden lukeminen, leikkipuistossa vierailu tai mikä tahansa asia, joka liittyy millään lailla lapseen tai lapsen kasvattamiseen. Omalle lapselleen haluaa olla paras mahdollinen, mutta uuden elämäntilanteen mukanaan tuoma hämmennys ja avuttomuus voi laukaista voimakkaan syyllisyyden.

On kuitenkin asioita, joista ei kannata välittää. Tässä 20 sellaista asiaa Parenting.com -sivustolta. Unohda syyllisyys!  

1. Haluat viettää aikaa kotona lapsesi kanssa

Uraäidit voivat tuntea syyllisyyttä siitä, että haluavat katkaista työelämän ja olla kotona jopa useita vuosia. Tämä on jokaisen oma valinta, josta ei saisi tuntea syyllisyyttä. Sinä päätät itse, miten haluat viettää aikaasi vanhempana.  

2. Rakastat työtäsi

Tässä edellisen kohdan vastakohta. Ei ole väärin olla äitiyden lisäksi työntekijä. Jos haluat palata työelämään aikaisin, se on myös oma valintasi. Naisen identiteetti ei useinkaan rakennu vain yhden asian varaan. Äiti voi olla myös uranainen, ja toisinpäin.  

3. Vihaat miestäsi silloin tällöin

Luulisi, että vauva täydentää parisuhteen. Usein niin onkin, mutta tuskin mikään muu asia kuormittaa parisuhdetta samalla tavalla kuin lapsi. Uusi elämäntilanne, hormonimyrskyt, väsymys ja oman itsensä pohtiminen suhteessa vauvaan ja elämään saavat kaikenlaisia tunteita pintaan. Älä tunne syyllisyyttä tunteistasi.  

4. Et halua seksiä, vaikka saisit jo harrastaa sitä

Synnytyksen jälkeen kannattaa pidättäytyä seksistä jonkin aikaa. Usein halut eivät kuitenkaan herää heti kun kroppa olisi fyysisesti toipunut synnytyksestä. Anna itsellesi aikaa.  

5. Et lue lapsellesi ääneen niin paljon kuin pitäisi

Ääneen lukemista suositellaan pienillekin lapsille. Kiireinen arki voi kuitenkin viedä mennessään, eikä kirjaan ehdikään tarttua niin usein kuin pitäisi. Älä stressaa. Vauva kuulee ääntä ja puhetta muutenkin.  

6. Pullosta maidon antaminen vauvalle, että saisit paremmin nukuttua

Viis siitä, mitä imetysmafia sanoo. Lapsi on sinun, ja valinnat ovat sinun. Jos lapsesi nukkuu paremmin, jos saa hieman lisämaitoa pullosta, sinulla on täysi oikeus tehdä niin. Onko yksikään lapsi valittanut vanhempana siitä, että annoit hänelle lisämaitoa pullosta, vaikka rinnastakin olisi voinut saada? Teet vain itsellesi palveluksen, kun et uuvuta itseäsi täysin.  

7. Korvikkeen antaminen vauvalle

Äidinmaidon korvikkeessa ei ole mitään pahaa. Se on tutkitusti hyvää ravintoa vauvalle. Se ei myrkytä lastasi, eikä vieroita häntä sinusta. Voit antaa lapsellesi korviketta tuntematta huonoa omatuntoa.  

8. Kaunistelet muille vauvasi nukkumista

Tuoreet äidit vertailevat usein vauvojaan esimerkiksi keskustelupalstoilla tai vertaistukiryhmässä. Joskus ei tee mieli kertoa karua totuutta joko hyvin tai huonosti nukkuvasta vauvasta. Jos toisinaan vähän kaunistelet, se ei tee sinusta huonoa ihmistä.  

9. Et merkitse ylös jokaista vauvasi kehitysvaihetta

Vauvakirjan täyttäminen on monelle harrastus, joka kuitenkin luo stressiä. Enhän varmasti missannut mitään tärkeää hetkeä? Rentoudu. Kaiken ei aina tarvitse olla niin yksityiskohtaista.  

10. Et ole aloittanutkaan vauvakirjaa

Tunnetko itsesi rikolliseksi, jos sinulla ei edes ole vauvakirjaa? Ei kannata. Vauvakirja ei ole kasvatuksen edellytys, eikä se tee kenestäkään parempaa vanhempaa. Lopeta itsesi syyttely, et ole laiminlyönyt lastasi.  

11. Kehut anoppisi lastenkasvatusneuvoja – mutta et aio ottaa mallia

Tuskin kukaan saa niin paljoa neuvoja, kuin tuore äiti. Neuvot voi kuunnella hymyssä suin, mutta tehdä kuitenkin asiat, kuten itse katsoo parhaaksi. Toisinaan on myös parhaaksi olla väittämättä vastaan hyväntahtoiselle neuvojalle.  

12. Lähdet viettämään omaa aikaa, mutta sanot puolisollesi tekeväsi jotakin tärkeää

Mikäpä kuitenkaan olisi sen tärkeämpää, kuin se, että tuore äiti ottaa myös omaa aikaa ja huolehtii itsestään!  

13. Kulutat käteistä rahaa omiin menoihisi, ettei tililtä huomaisi vajetta

Usealla pariskunnalla on yhteinen tili, josta voi seurata rahankäyttöä. Jos haluat joskus sijoittaa itseesi, voit tehdä sen käteisellä, ilman korttimaksua. Voit tehdä näin, jos puolisosi antaa sinulle ikävää palautetta kampaajalla vingutetusta luottokortista.  

14. Kieltäydyt leikkipuistotreffeistä, koska et kestä toisten lapsia

Sanotaan se nyt ääneen – toisten äitien kullannuput ovat joskus maailman ärsyttävimpiä. Sinun ei tarvitse mennä aina toisten pyyntöjen mukaan. Jos tänään tuntuu siltä, ettet jaksa ihastella toisten lapsia koko aikaa, saat olla omin päinkin.  

15. Olet tyytyväinen, kun oma lapsesi kehittyy toisen lasta nopeammin

Jokainen saa olla ylpeä lapsestaan, ja niin kannattaakin olla. Jos lapsesi kehittyy nopeammin kuin toiset, siitä saa olla ylpeä.  

16. Videon pyörittäminen lapselle, että saisit hengähtää

Kun lapsesi katsoo televisiota, sinulla pyörii mielessä asiantuntijoiden varoitukset liiallisesta televisionkatselusta. Totuus on kuitenkin se, että jokainen meistä tarvitsee hetken myös itselleen. Jos lapsesi saa katsoa yhden muumijakson enemmän, ketä se haittaa?  

17. Haluat viettää äitienpäivän omin päin

Äitienpäivän täytyisi olla äidin oma päivä. Jos et jaksa viettää joka hetkeä perheesi kanssa, sano se ääneen. Äidin oma aika voisi olla vaikkapa hyvä ajatus äitienpäivälahjaksi!  

18. Käytät isovanhempien vieraanvaraisuutta hyväksesi

Taas viikonloppu – lähdettäisiinkö mummolaan? Sieltä saa lastenhoitoapua, ja ehkäpä pääsee äidin ruokien ääreen. Nauti sukulaisuuden tuomista luontaiseduista ilman omatunnontuskia.

Isovanhemmat ovat myös tärkeitä vaikuttajia lasten elämässä, joten heidän luonaan voi kyläillä usein.  

19. Nukut päiväunia lapsen kanssa, vaikka lapsi olisi jo isompi

Kuka sanoo, että päiväunia ei saisi nukkua vaikkapa parivuotiaan lapsen kanssa? Jos se antaa sinulle voimia, tee niin.  

20. Teet kauppareissun, vaikka vauvalla on kakka vaipassa

Vauvat kakkaavat usein silloin, kun sinulla olisi kiire muihin asioihin kuin vaipanvaihtoon. Vauva ei vahingoitu, jos et aina vaihda vaippaa ensi tilassa. Jos vauvan peppu punoittaa, laita siihen rasvaa ja anna ilmakylpyjä. Vauva ei isompana muista, vaikka hänellä olisikin joskus ollut likainen vaippa vähän pidempään.

Kommentoi »