
Äidin menu maistuu rintamaidossa
Äitien kannattaa nauttia ruokia myös imetettävää vauvaa ajatellen, ehdottaa uusi tanskalaistutkimus. Tiettyjä ruokia ennen imetystä syömällä voi äiti luoda makukokemuksia vauvalle äidinmaidon kautta. Tutkijoiden mukaan äidinmaidon kautta makuihin tutustuminen alentaa kynnystä kokeilla uusia makuja myöhemmin elämässä.
Tutkimuksessa havaittiin, että äidit voivat saada makua äidinmaitoonsa nauttimalla banaania, mentolia, kuminan siemeniä ja lakritsaa. Kuminan ja lakritsin maku oli äidinmaidossa korkeimmillaan kaksi tuntia niiden nauttimisen jälkeen, kun taas banaanin maku säilyi äidinmaidossa vain tunti sen jälkeen äidin nautittua sen. Mentolin maku säilyi pisimpään, jopa kahdeksan tuntia.
– Kyse ei ole siitä, että äidin syödessä omenapiirakkaa, vauva ajattelee ”mmm, omenapiirakkaa”, vaan ennemminkin siitä, että lapsi oppii hyväksymään uusia makuja, sanoo tutkimuksen johtaja New Scientist-lehdessä. – Imetys saattaa valmistaa lasta makuvaihteluille ja uusille kokemuksille heidän aloittaessa kiinteät ruoat”, hän jatkaa.
Lähde: Times Online 24.7.2008