
Papumehu tekee taikoja – aquafaballa korvaat kananmunavalkuaisen
Aquafaba eli papumehu on säilykekikherneiden lientä, joka on hurmannut vegaanimaailman. Se ratkaisee monta keittiöpulmaa, sillä liemi toimii loistavasti kananmunanvalkuaisen korvaajana.
1 Kikhernetölkin papumehu kannattaa hyödyntää eritoten muna-allergikon ja vegaanin keittiössä. Sillä voit korvata kananmunan valkuaista leivonnassa ja ruoanlaitossa. Säilöntäliemi on paitsi munaton myös maidoton ja gluteeniton.
2 Kananmunankorviketta oli vegaanipiireissä etsitty pitkään, ja aquafaban virallisten nettisivujen mukaan monenlaisia kokeiluja on vuosien saatossa tehty parempien marenkien toivossa.
Läpimurto tapahtui vuonna 2014, kun ranskalainen Joel Roessel raportoi blogissaan kidneypapuliemen vaahdotuksesta. Siitä idean saanut amerikkalainen Goose Wohlt keksi käyttää kikherneiden lientä, jolla päästiin toivottuun lopputulokseen.
3 Voit käyttää aquafabaa lettuihin ja vohveleihin, kakkuihin ja leivoksiin. Siitä syntyy majoneesia ja suklaamoussea sekä vaahdotettuna kermavaahtomainen kakunkuorrute, jota voit maustaa vaikkapa vaniljalla tai sitrusmehulla.
Raakavaahdosta aistii hieman hernemäistä makua, mutta esimerkiksi kypsissä marengeissa siitä ei ole enää jälkeäkään.
4Papumehua myydään myös sellaisenaan puolen litran kartonkipakkauksessa. Kolme ruokalusikallista aquafabaa vastaa yhtä kananmunanvalkuaista. Papumehua kannattaa pakastaa sopivina kerta-annoksina. Muistathan, että itse liotettujen kikherneiden lientä ei tule käyttää, ainoastaan säilykkeiden.

Vegaanin pavlovat
9 KPL, 25 MIN + 1 ½ + 1 TUNTIA UUNISSA
GLUTEENITON, VEGAANINEN
Vegaaninen marenki:
1 dl kikhernepurkin suolalientä
½ tl etikkaa
1 dl sokeria
Täyte:
1 prk (2 dl) vegaanista vaahtoutuvaa kaurapohjaista vaniljakastiketta
noin ½ litraa marjoja ja/tai hedelmiä
syötäviä kukkia
- Valuta kikherneet siivilässä. Ota liemi talteen.
- Kumoa desilitra lientä kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella pari kolme minuuttia.
- Lisää etikka ja sokeri lusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Vaahdota vielä noin 5 minuuttia, kunnes vaahto on kiinteää ja pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa kananmunanvalkuaisista vatkatun marengin tapaan.
- Lusikoi massasta nokareita leivinpaperin päälle uunipellille. Kypsennä 120-asteisessa uunissa 1 ½ tuntia. Käännä uuni pois päältä ja jätä marengit kuivumaan jälkilämpöön vielä tunniksi.
- Vaahdota vaniljakastike. Lusikoi sitä marengeille juuri ennen tarjoilua ja lisää päälle sesongin marjoja ja paloiteltuja hedelmiä. Somista halutessasi syötävillä kukilla.
Vinkki: Voit halutessasi tehdä marenkimassasta yhden ison kiekon tai useita minimarenkeja.