Herkkuja pöytään

Agar agar auttaa hyytelöimään vegaanisesti

Agar agar -hyytelöimisjauhe on vegaaninen vaihtoehto ruoanlaittoon ja leivontaan eläinperäisten liivatelehtien sijaan. Kokeile sitä vaikkapa kesäisen raikkaan pannacottan valmistuksessa.

8.7.2024 Voi hyvin

1Agarin eli agar agarin käyttö hyytelöimisaineena ruoanvalmistuksessa on tiettävästi tunnettu Aasiassa satoja vuosia. Agar agar -jauhetta valmistetaan eräistä valtamerten levistä, pääasiassa Gelidium- ja Gracilaria- sukujen punalevistä.

2 Käytä agar agaria hyydykkeiden, hyytelöiden, juustokakkujen ja marmeladien valmistukseen. Sekoita jauhe kattilassa nesteeseen, kuumenna kiehuvaksi ja keitä vähintään kaksi minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää agar agar ohuena kuumana nauhana hyydytettävään seokseen samalla hyvin sekoittaen.

3Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että ¾ teelusikallista agar agar -jauhetta vastaa yhtä liivatelehteä, mutta annostus on reseptikohtainen. Tarkista määrä aina ohjeesta ja pakkauksesta. Käytä virallisia mittalusikoita, sillä pienetkin mittavirheet saattavat vaikuttaa lopputulokseen.

4Agar agarilla hyydytetyt ruoat kestävät liivatetta paremmin lämpimiä säilytysolosuhteita. Agar kestää hyvin jopa uudelleenkuumentamista, eli voit lämmittää kattilaan jähmettyneen agarseoksen uudelleen juoksevaksi.

5Myös elintarviketeollisuudessa käytetään agaria stabilointi- ja hyytelöimisaineena. Tunnistat sen tuoteselosteen koodista E406. Ruokakaupasta löydät agar agarin leivontatarvikkeiden hyllystä. Myös aasialaiset marketit sekä eko- ja erikoisruokakaupat myyvät agar agaria.

Ruusukuvioisella tarjottimella mansikkapannacotteja

Vesimeloni-mansikkapannacotta

6 ANNOSTA, 30 MIN + 4 T HYYTYMISEEN

GLUTEENITON, VEGAANINEN

300 g vesimelonin hedelmälihaa

200 g mansikoita

3 dl kasvikermaa

1 dl sokeria

1½ tl agar agar -jauhetta

Koristeluun:

mansikkaviipaleita

melonikuutioita

mintunlehtiä

  1. Leikkaa vesimelonista kuori pois. Poista mahdolliset siemenet. Paloittele hedelmäliha.
  2. Perkaa mansikat.
  3. Kumoa melonipalat ja mansikat kulhoon ja surauta soseeksi sauvasekoittimella.
  4. Mittaa kasvikerma ja sokeri kattilaan. Ripottele joukkoon agar agar -jauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä sekoitellen pari minuuttia.
  5. Yhdistä kermaseos vesimelonimansikkasoseeseen. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta.
  6. Jaa seos kauniisiin annoslaseihin tai jälkiruokakippoihin. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi tai seuraavaan päivään.
  7. Koristele annokset mansikkaviipaleilla ja melonikuutiolla sekä mintunlehdillä.
  8. Kuvateksti: Vegaaninen vesimeloni-mansikkapannacotta tuo kesän kielelle. Hyydytä jälkiruoka liivatteen sijaan kasviperäisellä agar agarilla.
agar agaria
Agar agar
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt