Terve.fi

Aftan oireet

Aftan oireet
Aftan oireita ovat kutina ja kipu huulissa, kielessä, posken limakalvoilla ja suunpohjassa. Aftan oireet helpottavat yleensä 4–5 vuorokaudessa.
Julkaistu: 30.7.2019

Aftan puhkeamista edeltää hyvin usein kutiava tunne alueelle, johon varsinainen haavauma noin 6–24 tunnin kuluttua ilmaantuu. Afta minor -tyyppiset pienet aftat ovat läpimitaltaan 2–4 mm ja melko matalia. Niitä esiintyy yleensä maksimissaan viisi kerrallaan. Afta major- tyyppiset voivat olla kooltaan jopa 1–2 cm ja niitä on vain muutama kerrallaan. Tämän tyypin aftat ovat yleensä syvempiä kuin pienet. Herpes tyypin aftat voivat esiintyä myös jopa sadan pienen haavauman rykelminä. Afta minor-tyyppi on selkeästi yleisin. Suuremmat ja herpes-tyypin aftat ovat harvinaisempia.

Afta minor -tyyppiset sijaitsevat yleensä huulissa, kielessä, posken limakalvoilla ja suunpohjassa. Suuremmat, afta major -tyyppiset ilmaantuvat samoihin kohtiin kuin pienemmätkin, yleisimmin kieleen tai nielurisojen lähelle.

Puhjettuaan aftat aiheuttavat kutinaa ja kipua. Pienten aftojen kipu hellittää yleensä 4–5 vuorokaudessa ja ne paranevat itsestään 10–14 vuorokaudessa. Suuret aftat voivat aiheuttaa kovaakin kipua ja vaikeuksia nieltäessä, erityisesti sijaitessaan lähellä nielurisoja tai kielessä, ja niiden paraneminen kestää tyypillisesti 4–10 viikkoa. Haavaumat voivat myös reagoida kivuliaasti kylmään ja kuumaan sekä happamaan tai hyvin mausteiseen ruokaan.

Lähteet:

Tuula Salo, Maria Siponen, Suun limakalvon haavaumat, Lääkärin Käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2016

Kommentoi »