Terve.fi

9 uutta tapaa saada parisuhde toimimaan paremmin

9 uutta tapaa saada parisuhde toimimaan paremmin
Parisuhde ei mene itsestään eteenpäin kuin juna. Parisuhteen eteen tarvitsee tehdä töitä. Yleinen virhe on myös se, että unohtaa itsensä parisuhteen alle.
Julkaistu: 11.8.2011

Kun oma elämä on tasapainossa parisuhteen kanssa, rakkaudella on kaikki mahdollisuudet onnistua. Lifestyle.msn.com –sivusto antaa 9 vinkkiä, joilla voi piristää sekä itseään että parisuhdetta.

1. Laita toisinaan itsesi etusijalle

Itseensä sijoittavat ihmiset ovat useimmiten onnellisempia kuin ne, jotka laittavat aina parisuhteen edelle. Kun otat välillä omaa aikaa ja teet sinua kiinnostavia asioita, sinulla on kumppanillesikin uutta annettavaa ja teillä on enemmän keskusteltavaa. Tee siis asioita, joista itse pidät. Aloita vaikkapa uusi harrastus.

2. Harrastakaa pikaseksiä

Nopeat ja yllättävät lemmenhetket eivät välttämättä kuulosta romanttiselta, mutta todellisuudessa pikainenkin rakastelu saa kiintymyksen kasvamaan kumppania kohtaan. Nopea hellyydenhetki vapauttaa dopamiinia sekä oksitosiinia, kemikaaleja, jotka vahvistavat onnellisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Seksin ei tarvitse olla päätähuimaavaa joka kerta pitääkseen parisuhteen kunnossa.

3. Mene joskus nukkumaan vihaisena

REM-uni on tehokas tapa ratkoa ongelmia. Älä siis pistä pahaksesi sitä, jos joskus riitelyn jälkeen tulee mentyä vihoissaan nukkumaan. Aivotoiminta on vilkasta unen aikana, kun muistot sekä uudet kokemukset järjestäytyvät uudelleen. Myös uudet ideat sekä vanhat assosiaatiot tuovat ratkaisuja tilanteeseen. Kun olet aamulla herännyt, voit olla täysin toisella mielellä kuin nukkumaan mennessä.

4. Kunnioita parisuhteen yksityisyyttä

Älä riennä kertomaan kaikkia parisuhteesi uusimpia käänteitä esimerkiksi nettiin. Yksityisasioiden julkistaminen ei helpota suhteen ristiriitoja. Nettikäyttäytyminen voi olla myös paljastavaa: jos pariskunta esittäytyy netissä yltiöonnellisena, se yrittää luultavasti peitellä sillä suhteen epävarmuutta. Netissä valittaminen voi olla myös passiivis-aggressiivista käytöstä: vaikeista asioista on helpompi avautua julkisesti, kuin ottaa ne puheeksi kumppanin kanssa.

5. Varo ystävien vaikeuksien tarttumista

Jos ystäväpariskunnallasi on hankaluuksia, ole varuillasi: ystäväpiirin parisuhdevaikeudet voivat levitä myös omaan suhteeseesi. Tutkimusten mukaan ystäväpariskunnan ero lisää riskiä erota myös itse. Lisäksi työkavereiden tai sukulaisten ero lisää riskiä oman parisuhteen vaikeuksiin.

6. Jätä työt työpaikallesi

Töiden tekeminen kotona lisää parisuhdeongelmien todennäköisyyttä. Jos jatkat töidentekoa kotona työajan jälkeen, yhteinen aika kumppanin kanssa vähenee, sekä stressaannut helpommin. Älä mieti työasioita tai tee niitä enää työajan jälkeen kotona. Ja muista: sänkyyn ei kannata koskaan tuoda mitään ylimääräistä tekemistä. Keskity illan tullen vain kumppaniisi.

7. Ulkoista kotityöt

Kotityöt ovat eräs suurimpia riitojen aiheuttajia parisuhteessa. Miksi et siis hankkisi kotiisi siivousapua? Jos sinulla on taloudellinen mahdollisuus hankkia toisinaan siivousapua, voisit kokeilla sen vaikutusta parisuhteeseesi. Siivouksen ajan voit tehdä jotain mielekkäämpää kumppanisi kanssa.

8. Hanki avioehto

Jos olette menossa naimisiin, kannattaa harkita vakavissaan avioehdon tekemistä. Se ei ole avioeron aiheuttaja, mutta turvaa molempien aseman, jos liitto päättyy eroon. Avioehto voi olla myös keskustelunaloittaja siitä, miten haluatte elää, millaiset arvot teillä on, haluatteko lapsia jne. Avioehto voi pelastaa etenkin naisen talouden, jos avioero sattuisi tulemaan. Avioehdon voi tehdä myös avioliiton solmimisen jälkeen.

9. Hanki apua rahavaikeuksiin

Vanha sanonta kuuluu, että kun rahavaikeudet astuvat ovesta sisään, rakkaus lentää ikkunasta ulos. Älkää antako näin tapahtua, vaan pitäkää molemmat toisenne ajan tasalla kuukausittaisesta rahatilanteesta. Taloudelliset erimielisyydet voivat saada aikaan syvän särön puolisojen välille, joten raha-asiat olisi tärkeä saada kuntoon. Jos raha-asiat tuntuvat saavan teistä yliotteen, menkää kunnalliselle velka- tai talousneuvojalle saamaan apua.

Kommentoi »