9 faktaa, jotka sinun on tiedettävä ennen tatuointia

9 faktaa, jotka sinun on tiedettävä ennen tatuointia
Uusi tatuointi on ihana, mutta riskejä on edelleen. Tärkeintä on etsiä ammattitaitoinen tekijä.
Julkaistu 27.7.2015

Kysyimme asiantuntijalta, mitkä ovat tatuoinnin riskit ja ja asiat, joita kannattaa harkita etukäteen.

1. Saako Suomessa kuka tahansa tatuoida kenet hyvänsä?

Kuluttajaviraston kannanoton mukaan alle 18-vuotias ei voi hankkia tatuointia ilman huoltajan lupaa. Muuten alalla vallitsee toimintavapaus. Todistusta ammattitaidosta ei tarvita.

2. Valvotaanko tatuointivärejä?

Värien koostumusta ei juuri valvota. Tatuoijilla on kuitenkin yleinen huolellisuusvelvollisuus varmistautua tatuointivärien turvallisuudesta. 

 3. Mitä haittatekijöitä väreissä voi olla?

Ne sisältävät usein muun muassa raskasmetalleja sekä erilaisia orgaanisia eli kasviperäisiä värejä. Väreissä voi olla syöpää aiheuttavia ainesosia. Värien todellisen koostumuksen tietää vain valmistaja, joka toimii useimmiten Kiinassa.

Orgaanisista väreistä valtaosa on atsovärejä, joissa on muun muassa syöpää aiheuttavia aromaattisia amiineja. Osa atsoväreistä on luokiteltu allergeeneiksi. Useimmat raskasmetallit kuuluvat aineisiin, joita ei saisi joutua luontoon tai ihmisihoon.

4. Kenen ei kannata ottaa?

Raskaana olevien ei kannata ottaa, koska tatuointivärien vaikutusta sikiön kehittymiseen ei ole tutkittu. Tatuointiin liittyy myös runsaasti ihokomplikaatioita, tulehduksia ja yliherkkyyttä väriaineille, joten etenkin yliherkkyyteen taipuvaisten kannattaa ottaa riskit etukäteen huomioon. 

5. Miten uutta tatuointia pitää seurata?

Tuore tatuointi voi helposti tulehtua. Jos välineet ovat likaiset, vaarana on saada B- tai C-hepatiitti. Kysy tatuoinnin tekijältä jatkohoidon ohjeet.

Tatuoitu iho paranee yleensä 2–3 viikossa. Yliherkkkyysreaktio saattaa tulla joko välittömästi tai se voi ilmetä vasta vuosien kuluttua. Tavallisimpia oireita ovat aristus, turvotus, valoherkkyys ja ihon kovettuminen.

Allergiatesti saattaa olla paikallaan, mikäli aiheuttajaksi epäillään väriainetta. Punainen väri tiedetään yleiseksi allergisten reaktioiden aiheuttajaksi.

6. Miten tatuointi vaikuttaa terveyden hoitamiseen?

Magneettikuvausten aikana oireilua voivat aiheuttaa esimerkiksi magnetisoituvat rautapigmentit, lähinnä musta tai tummanruskea väriaine. Ihoa voi alkaa pistellä tai poltella. Useimmiten tuntemukset eivät häiritse kuvantamista. Alaselän alueen tatuointien on epäilty aiheuttavan väripigmentin joutumista epiduraalitilaan puudutuksen yhteydessä. Yleisesti suositellaan, ettei tatuoinnin läpi pistettäisi.

7. Miten tatuointi poistetaan?

Pienet tatuoinnit voi poistaa leikkaamalla. Suurempia voi yrittää häivyttää laserilla, josta tosin saattaa myös seurata komplikaatioita. Tatuointiväri voi operaation aikana tummeta tai tatuoinnin paikalle syntyä arpikudosta.

8. Miten tatuoinnin voi tehdä turvallisesti?

Hyvä hygienia on paras tae turvallisuudesta. Tatuoinnin ottamista harkitsevan kannattaa valita koulutettu ammatinharjoittaja, joka myös panostaa huolellisuuteen ja hygieniaan. Kotimaassa asia on helpommin varmistettavissa kuin ulkomaanmatkalla. 

9. Miten voi huolehtia turvallisuudesta?

Selvitä tatuoijan ammattitaito etukäteen. Etsi netistä tietoja, kysy kavereilta ja käy läpi keskustelupalstoja, joissa arvioidaan tatuoijan toimintaansa ja kuvagallerioita. Tatuointiliikkeessä kiinnitä huomiota tilojen siisteyteen ja välineiden käsittelyyn. Ota tatuointi vain siisteissä ja asianmukaisissa tiloissa. Joillakin yrittäjillä on lähes sairaalatasoinen sterilointilaitteisto. Kysy värien alkuperästä ja koostumuksesta.

Lähteinä: Ihotautien erikoislääkäri professori Matti Hannuksela, Kuluttajavirasto ja Tukes.

Miksi selässäsi on hattivatteja, Tiina Lavonen?

"Otin hattivattitatuoinnin selkääni, koska olen muumifani. Hattivatit ovat jollain lailla kiehtovia otuksia, ne seikkailevat autioilla saarilla ja ovat täynnä sähköä.

Vein tatuoijalle kuvia hattivateista ja veneistä ja suunnittelimme kuvan yhdessä. Halusin siihen myrskyisän ukkostunnelman.

Aluksi mietin riskejä ja kauhistelin etukäteen mahdollisia allergiaoireita. Nykyään en pelkää tatuointien riskejä. Kun valitsee laadukkaat paikat ja hoitaa tatuointinsa hyvin, ei ongelmia pitäisi ilmetä. 

Ennen tatuointia luulin, ettei tatuoinnin tekeminen satu. Kipu tuli järkytyksenä."

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2012.

Kommentoi »