Terve.fi

Miten virtsatiekivet hoidetaan?

Miten virtsatiekivet hoidetaan?
Virtsatiekiviä voi syntyä, kun virtsan sisältämät aineosat alkavat kiteytyä keskenään ja virtsateihin eli munuaisaltaaseen, munuaisesta rakkoon johtaviin virtsajohtimiin, virtsarakkoon tai virtsaputkeen kertyy kiviä. Kivi tai kivet estävät virtsan virtauksen ja aiheuttavat oireet.
Julkaistu 24.11.2015

Virtsatiekivien esiintyminen vaihtelee eri puolilla maailmaa liittyen maantieteellisiin, ilmastollisiin, etnisiin, perinnöllisiin sekä ravitsemuksellisiin tekijöihin. Teollisuusmaissa kiviä esiintyy enemmän kuin kehitysmaissa.

Runsas kalsiumin, D-vitamiinin tai erittäin suurten C-vitamiiniannosten nauttiminen (yli 4 g/päivä) altistaa virtsakivien muodostumiselle. Myös aineenvaihduntasairaudet tai virtsatie-elinten rakenteelliset poikkeavuudet voivat vaikuttaa virtsatiekivien ilmaantumiseen.

Kerran ilmaantuessaan virtsatiekivivaiva uusii herkimmin noin puolella potilaista.

Kovaa kipua kyljessä

Virtsatiekivi aiheuttaa äkillisen, erittäin voimakkaan toispuoleisen kylkikivun. Kipu säteilee yleensä alavatsalle ja nivustaipeeseen. Kova kylkikipu pistää isommankin naisen tai miehen mutkalle ja ryömimään pitkin maata.

Joskus jopa synnytyskivun kaltaiseksi kivuksi kuvailtu kipu ajaa väistämättä lääkärin arvioon.

Kiven sijainnista riippuen, saattavat oireet liittyä myös virtsaamiseen. Kovan kivun vuoksi saattaa esiintyä pahoinvointia, joskus myös kuumeilua. Virtsa on harvoin silminnähden veristä, mutta sekin on mahdollista.

On olemassa myös oireettomia virtsatiekiviä, minkä vuoksi verivirtsaisuuden tai toistuvien virtsatietulehdusten syiden tutkiminen on tärkeää.

Miten todetaan ja hoidetaan

Kova toispuoleinen kylkikipu johtaa lääkärin epäilemään virtsatiekiveä.

Kiven tutkimiseksi otetaan tavallinen röntgenkuva ja joskus myös ultraäänitutkimus. Usein tutkitaan virtsanäyte sekä perusverikokeita. Jos virtsatiekivi ei näy tavallisessa röntgenkuvassa, mutta epäillään kuitenkin vahvasti virtsatiekiveä, tehdään jatkotutkimuksena virtsateiden tietokonekuvaus.

Kiven hoitaminen riippuu siitä missä kivi sijaitsee ja minkä kokoinen kivi on.

Kiireellisintä hoitoa vaaditaan silloin, jos potilas on kuumeinen, todetaan virtsatieperäinen tulehdus ja kivi estää virtsan virtauksen hankaloittaen munuaisten toimintaa.

Alle 5 mm:n kivet voivat poistua itsekseen ajan kanssa.

Lääkäri tekee arvion kullekin potilaalle oikeanlaisesta kiven hoidosta. Tarvittaessa konsultoidaan erikoislääkäriä.

Kiven koostumus selvitettävä

Virtsatiekivien koostumus vaihtelee. Tyypillisiä ovat kalsiumoksalaatti, kalsiumfosfaatti- sekä virtsahappokivet. Puhutaan tulehduksellisista, ei-tulehduksellisista, geneettisistä sekä lääkkeiden aiheuttamista kivistä. Kivien koostumuksen selvittäminen on tärkeää, jotta voidaan arvioida kivitaudin uusiutumistodennäköisyyttä sekä mahdollisesti tarvittavaa hoitoa uusiutumisen estämiseksi.

Kaikkien kivitautiin sairastuneiden tulee juoda runsaasti vuorokauden aikana mahdollisimman neutraaleja juomia. Virtsaa tulisi erittyä 2–2,5 litraa vuorokaudessa.

Runsasta vitamiinivalmisteiden käyttöä on syytä välttää. Ruokavalion tulisi olla monipuolinen, sisältää runsaasti kasviksia ja kuitua. Runsasta eläinproteiinin käyttöä tulee välttää.

Kiven tyyppi ja mahdollinen taustalla oleva aineenvaihduntahäiriö voivat johtaa tarkempiin elintapaohjeisiin.

Asiaa virtsatiekivistä

  • Virtsatiekiviä voi syntyä kenelle tahansa
  • Virtsatiekivi aiheuttaa erittäin kovan toispuoleisen kipukohtauksen
  • Pieni virtsatiekivi voi poistua elimistöstä itsekseen riittävän kipulääkityksen ansiosta.
  • Hoitamattomat virtsatiekivet voivat aiheuttaa munuaisten vajaatoiminnan.
  • Kuumeinen virtsatiekivitauti tulee hoitaa kiireellisesti.
  • Virtsatiekivien muodostumista voidaan estää päivittäisellä riittävällä nesteen nauttimisella.
Kommentoi »