Nenä on selviytymiskoneisto
Vaikka nenä on vain pieni osa kehostamme, on sillä monta tärkeää tehtävää.
Nenän hajuaisti auttaa meitä punnitsemaan, onko hajun lähde turvallinen vai vaarallinen.
– Varsinkin evoluution varhaisina aikoina nenä oli eräänlainen selviytymiskoneisto, tutkija Pamela Dalton kertoo.
Tuoksut myös rentouttavat.
– Tietyt tuoksut vaikuttavat eläinten aivojen toimintaan ja hormonitasoihin. Ne alentavat aktiivisuustasoa, eli todennäköisesti rentouttavat, vaikkei sitä eläimiltä suoraan voidakaan kysyä, Dalton jatkaa.
Hajuaisti on niin ikään tärkeä muistin herättelijä. Monet tapahtumat tulvivat mieliimme juuri hajuaistimuksen ansiosta.
Sääolosuhteet kiusaavat
– Vuotava nenä ärsyttää nenän pieniä verisuonia. Niistäminen tai pyyhkiminen puolestaan herkistää jo ennestään herkkää nenän ihoa, lääkäri Pedro Cazabon kertoo.
Sääolosuhteiltakaan nenä ei aina pelastu. Kuiva ilma ärsyttää sekä nenän ulko- että sisäpuolen ihoa, erityisesti sierainten alta. Myös rajut lämpötilanvaihtelut tekevät hallaa nenälle.
– Kylmässä verisuonet puristuvat kasaan, jolloin ihon pintaverenkierto vähenee. Siksi nenä ja sormet ovat alttiimpia kylmälle, lääketieteen professori Michele McDonald sanoo.
Hetken helpotusta
Saunat, höyryhuoneet ja ilmankostuttimet tuovat pikaista helpotusta kuivan sisäilman kiroihin. Niiden vaikutukset ovat kuitenkin lyhytaikaisia. Paluu ulkoilmaan saunomisen jälkeen litistää verisuonet taas uudelleen ja nenä ärtyy.
Ilmankostutin puolestaan kosteuttaa vain limakalvoja. Sen sijaan iho jää edelleen kuivaksi. Sitä pitää kosteuttaa lisäksi kosteusvoiteella.
– Ilmankostuttimet voivat muodostaa hometta ja bakteerikasvustoja, jotka sitten leviävät hengitysilmaan ja aiheuttavat hengitysongelmia, lääkäri Cazabon huomauttaa.
Harva lääkäri suosittelee niiden käyttöä. Jos ilmankostuttimen kuitenkin hankkii, on se syytä puhdistaa riittävän usein.
Höyryhengitystäkin voi kokeilla. Siitä on apua erityisesti nuhakuumeen oireiden hoidossa.
Poimi vinkit: Kiusaako kuiva nenä? Nämä 6 vinkkiä tarjoavat avun
Asiantuntijoiden täsmäohjeet
- Huuhtele suolavedellä. Nenähuuhtelu suolavedellä tai kosteuttavat nenäsuihkeet ovat asiantuntijoiden mukaan paras tapa pitää nenäontelot kosteutettuina.
- Vältä kylmälle altistumista. Suomessa kylmältä ei voi kokonaan välttyä, mutta kylmän ärsyttävää vaikutusta voi minimoida suojelemalla nenää esimerkiksi kaulahuivilla. Huivin sisälle hengityksestä kertyvä kosteus on niin ikään hyväksi.
- Kosteuta iho. Nenän iho kaipaa kosteutusta päivittäin. Käytä vesipohjaista kosteusvoidetta ja jätä vaseliini kaappiin, sillä se tukkii ihoa liikaa ja saattaa runsaassa käytössä päätyä jopa keuhkoihin asti.
- Varaudu. Kuljeta pientä kosteusvoidepurkkia mukana, jotta voit lisätä sitä tarpeen mukaan.
- Suojaudu auringolta. Valitse kosteusvoide, jossa on aurinkosuoja.
Lähde: WebMD.com