Terve.fi

Kiusaako kuiva nenä? Nämä 6 vinkkiä tarjoavat avun

Kiusaako kuiva nenä? Nämä 6 vinkkiä tarjoavat avun
Nuha tai allergia aiheuttavat monille yhden hyvin tyypillisen oireen: kuivan nenän.
Julkaistu 18.10.2015

Harmilliseen vaivaan on kuitenkin olemassa monia kotihoitovinkkejä, kertoo Healthline.com.

Nenä voi kuivua monesta syystä

Kuiva nenä voi oirehtia monien eri syiden takia. Tavallisimmin nenä kuivuu liiasta niistämisestä, oli sen syynä sitten tavallinen nuhakuume tai allergia.

Kuivalla ilmastoalueella asuminen tai tupakointi saattaa niin ikään aiheuttaa nenän kuivumista.

Krooninen nenän kuivuminen voi puolestaan johtua erilaisista sairauksista, infektioista, ravintoaineiden puutostilasta tai pitkäaikaisesta lääkityksestä.

Herkkä nenä oirehtii

Nenän kuivuus on harmillinen vaiva, mutta usein se voi tuntua vakavammalta kuin se oikeasti onkaan.

Nenän iho ja limakalvot ovat herkät, minkä vuoksi kuivuminen ja ärsytys voivat helposti saada ihon rikkoutumaan ja vuotamaan verta.

Lääkäriin on syytä hakeutua, jos kuiva nenä vaivaa yli kymmenen päivää tai sinulla on lisäksi muita tulehdusoireita, kuten kuumetta, räkäisyyttä, runsasta nenäverenvuotoa tai heikotusta.

Kotikonsteilla saa apua helposti

Näillä keinoilla voit helpottaa nenän kuivuutta kotioloissa.

1. Vaseliini

Levitä sormillasi pieni määrä vaseliinia nenän sisäreunuksille. Se pitää nenän kosteutettuna pitkään.

2. Ilmankostutin

Ilmankostuttimen käyttäminen makuuhuoneessa voi lisätä huoneen ilmankosteutta ja siten auttaa pitämään hengitystiet avoinna.

Aseta ilmankostutin mahdollisimman keskelle huonetta. Älä sijoita sitä liian lähelle huonekaluja, sillä ylimääräinen kosteus voi alkaa muodostaa hometta tai pilata puupintoja.

3. Nenäsuihke

Nenäsuihkeilla voi kosteuttaa nenäonteloita. Nenäsuihkeiden käytössä pitää kuitenkin pysyä kohtuudessa, sillä niiden liiallinen käyttö itse asiassa kuivattaa nenää entisestään.

4. Kosteuspyyhkeet

Suihkuta vettä liinalle ja pyyhi sierainten reunuksia kostealla. Voit käyttää myös vauvojen kosteuspyyhkeitä. Tämä auttaa kuivuuteen ja ärsytykseen.

5. Höyryhengitys tai sauna

Laske käsienpesualtaaseen tai saaviin kuumaa vettä ja hengittele sitä. Höyryhengitys on hyväksi myös iholle, mutta sen vaikutukset eivät ole kovin pitkäkestoisia.

6. Kehon kosteuttaminen

Nenän kuivuuden taltuttamiseksi on hyvä pitää huolta myös kehon yleisestä kosteustasapainosta. Muista siis juoda riittävästi vettä tai teetä, jotta keho pysyy kosteutettuna myös sisäpuolelta.

Kommentoi »