Onnettomuudessa aivovamman saaneet sairastuvat otsa-ohimolohkodementiaan muita potilaita aikaisemmin, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Aivovammat ja päävammat saattavatkin olla yksi ohimolohkodementioiden syntyyn vaikuttava tekijä.
Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä, ja sen perusteella aivovamman saaneiden ohimolohkodementia alkaa noin kolme vuotta aikaisemmin kuin potilaiden, jotka eivät ole saaneet aivovammoja. Aivovammat liittyvät varhaisempaan oireiden alkamiseen sekä aikaisempaan diagnoosiin.
Analyysiin valittiin vain yli vuosi aikaisemmin ulkoisesta syystä aiheutuneet ja tajuttomuustilan aiheuttaneet aivovammat. Koko tutkimukseen osallistui yhteensä 678 potilasta, jotka sairastivat otsa-ohimolohkodementiaa.
Otsa-ohimolohkodementiaa kutsutaan usein myös frontotemporaali- tai frontaalidementiaksi. Se aiheutuu ohimolohkorappeutumasta ja sille ovat ominaisia vähittäin ilmenevät käytöksen, tunne-elämän ja puheilmaisun muutokset. Otsa-ohimolohkorappeuma ei ole kovin yleinen, mutta se alkaa usein jo työiässä eli aikaisemmin kuin muut muistisairausmuodot. Työikäisten dementioista tätä oireyhtymää sairastaa noin 10 %, ja kaikenikäisten potilaiden dementiasairauksista se muodostaa noin 5 %.