Yllä esitetyn väitteen he todistivat antamalla koehenkilöille naltreksonia, joka estää oopiumipohjaisten huumeiden vaikutuksen. Naltreksonia saaneiden koehenkilöiden mielikappale ei enää tuntunutkaan yhtä miellyttävältä. Lääke siis esti musiikin aiheuttaman mielihyvän samalla tavalla kuin se estää huumeen vaikutuksen. Tulokset julkaistiin hiljattain musiikin alan tiedekongressissa Nashvillessa, Yhdysvalloissa (1-5.8.2015). Kanadalaisten tutkimustulokset sopivat aikaisempiin tutkimustuloksiin. Musiikin kuuntelun tiedetään vähentävän kivun tunnetta ja kipulääkityksen tarvetta. Tämä vaikutus välittyy samojen aivojen osien kautta.
- Lue myös: Musiikki vähentää kipuja ja ahdistusta
Kunto- ja jumppasaleilla ohjattu liikunta tapahtuu yleensä musiikin tahdissa. Monille on tuttua ohjaajien ”jaksa, jaksa, jaksa”-kehotukset, vaikka lihakset ovat tulessa. Kun liikunta tapahtuu laulun, tanssin ja rummutuksen tahdissa, kipukynnys nousee mitattavasti. Sopiva musiikki auttaa kestämään. New Scientist -tiedelehti (8.8.2015) kertoi, että tutkijat ovat nyt kehittämässä musiikkia, jolla painonnostajat pystyisivät parempaan suoritukseen. Alustavien tulosten mukaan musiikin tahdittaminen painonnoston suoritukseen mukaan vähentää nostojen epäonnistumisia puolella. Painonnostoa varten räätälöity musiikki lisää suorituskykyä.
Terveydenhuollossa ei musiikin merkitystä ole vielä riittävästi tiedostettu. Voisiko musiikista olla apua esimerkiksi vanhustenhuollossa? Mielenkiintoisia ovat havainnot, jossa laulun avulla voidaan parantaa dementiapotilaan muistia. Monet dementiasta kärsivät voivat lisäksi laulaa nuoruuden lauluja virheettömästi. Musiikkiin liittyvät muistikuvat ovat lisäksi useimmiten positiivisia ja onnellisia. On kai niin, että vanhustenhuollossa rauhoittavien lääkkeiden jakaminen käy nopeammin kuin mielimusiikin kuuntelun järjestäminen.
Lähde: New Scientist