Terve.fi

Tetriksen pelaaminen voi ehkäistä traumoja

Tetriksen pelaaminen voi ehkäistä traumoja
Tutkimus väittää, että Tetriksen kaltaiset yksinkertaiset tietokonepelit voivat ehkäistä kivuliaiden muistojen sekä takaumien syntymistä.
Julkaistu: 9.7.2015

Tuore useiden yliopistojen yhdessä toteuttama tutkimus väittää, että Tetriksen kaltaiset yksinkertaiset tietokonepelit voivat ehkäistä kivuliaiden muistojen sekä takaumien syntymistä.

Tavoitteena hävittää traumaattisia muistoja

Tutkimuksessa koehenkilöille näytettiin videoita traumaattisista tapahtumista, kuten kuolettavista tapaturmista. Tämän jälkeen koehenkilöiden täytyi pelata tetristä, minkä pyrkimyksenä oli puhdistaa ajatukset traumaattisista mielikuvista.

Koehenkilöt, jotka pelasivat Tetristä 24 tunnin sisällä traumaattisten videoiden näkemisestä, raportoivat kokeneensa vähemmän traumaattisia muistoja seuraavien päivien aikana.

Cambridgen ja Oxfordin yliopistojen sekä Karoliinisen instituutin tutkijat teorisoivat, että peli muotoilee visuaalisen muiston uudelleen, kun aivot keskittyvät sekä pelin visuaalisuuteen että muistoihin videoista.

Pohja lisätutkimuksille

Tutkijat myöntävät, että on hyvin eri asia nähdä traumaattinen asia videolta kuin oikeasti kokea se.

Tutkimus kuitenkin mahdollistaa sen, että se voidaan mahdollisesti toteuttaa uudestaan myös sellaisten koehenkilöiden kanssa, jotka ovat oikeasti juuri kokeneet traumaattisen tapahtuman.

Ammattilainen kyseenalaistaa

ABC:n haastattelema psykologi Jaine Darwin on hyvin skeptinen sen suhteen, että keino toimisi niillä, jotka ovat oikeasti kokeneet traumatisoivan tapahtuman.

- Jos katsot kauhuelokuvan, voit olla säikkynä useita päiviä. Tapahtumasta kuitenkin puuttuu haju ja kosketus, pohtii Darwin.

Darwinin mukaan kyseessä on luotettava ja mielenkiintoinen hypoteesi, mutta se tarvitsee vielä paljon lisätutkimusta ennen kuin on hyödynnettävissä käytännön lääketieteessä.

Lähteet:

Kommentoi »