Terveys

Mikä on kuumetta?

Kun itse joutuu sänkypotilaaksi jo 38 asteen kuumeessa, voi kaveri porskuttaa hyvillä mielin ilman vaivoja. Ihmisten ruumiinlämpö vaihtelee, mutta mikä luokitellaan kuumeeksi?

7.6.2015 Terve.fi

Kun itse joutuu sänkypotilaaksi jo 38 asteen kuumeessa, voi kaveri porskuttaa hyvillä mielin ilman vaivoja. Ihmisten ruumiinlämpö vaihtelee, mutta mikä luokitellaan kuumeeksi?

Ruumiinlämpö vaihtelee

Tavallisesti normaaliksi ruumiinlämmöksi luokitellaan noin 36–37,5 astetta. Jo pelkkä vuorokauden aika, ympäristön lämpötila, vaatetus ja liikkuminen voivat heilautella saman ihmisen kehon lämpötilaa.

Ruumiinlämpö ei olekaan kaikille sama.

Alilämpö ei ole virallinen käsite, mutta siitä puhutaan, jos kehon lämpötila laskee alle 36 asteen. Ellei taustalla ole esimerkiksi kylmettyminen tai hypotermia, ei lievä alilämpö ole vaarallista tai edes hetkellisesti haitallista.

Mitä jos ruumiinlämpöni on tavallisesti matala?

Joillain ruumiinlämpö pyörii normaalisti 36–36,5 asteessa. Alhaisesta normaalilämmöstä huolimatta alle 38 asteen lämpötilaa ei luokitella kuumeeksi. Ei, vaikka poikkeama omasta normaalilämmöstä olisikin useamman astetta.

– Ikä kuitenkin vaikuttaa. Vanhempi ihminen, jonka ruumiinlämpö hivuttautuu yli 37 asteen, voi olla tulossa sairaaksi. Nuorelle henkilölle sama lämpö on kuitenkin tavallisesti normaali, lääkäri Jack A. Yanovski kertoo The New York Timesille.

Lämpö ei aina liity sairauteen

Ruumiinlämpötilan vaihtelut ovat kaiken kaikkiaan varsin normaali ilmiö. Kuumeen mittaaminen varmuuden vuoksi on asiantuntijoiden mukaan turhaa, sillä tärkeämpää on tunnustella omaa olotilaa.

– Sairastumisesta ei kerro vain tietty luku kuumemittarissa. Yhtä lailla tärkeää on seurata, liittyykö lämmönnousuun muita oireita, esimerkiksi lihassärkyä tai ripulia, Yanovski huomauttaa.

Myös kuukautiskierron aika, ehkäisypillereiden käyttö ja mittauskohde voivat vaikuttaa mittaustulokseen. Tavallisesti peräsuolesta mitattu lämpötila on noin 0,5 astetta korkeampi.

Milloin hoitoa?

Nyrkkisääntö on, että 38 asteen ruumiinlämpö luokitellaan kuumeeksi.

Aikuisilla matalan, noin 38,5 asteen, kuumeen hoitoon riittää kuumeenalennuslääke. Suomessa näitä ovat parasetamoli, ibuprofeeni ja naprokseeni.  Nykyisin myös uskotaan, että lievä lämpöily voi edistää paranemista.

Kuumeen kivutessa 40 asteen tienoille on kuitenkin myös aikuisen syytä hakeutua lääkärin paikkeille.

Alle kolmen kuukauden ikäisellä lapsella vähintään 38 asteen kuume vaatii aina lääkärihoitoa. Aspiriinia ei saa antaa pienille lapsille infektion hoitoon mahdollisen maksavaurioriskin vuoksi.

Lähteet:

The New York Times

Terveyskirjasto: Kuume

Lue myös:

Tietopaketti kuumeesta

Lista kipu- ja kuumelääkkeistä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi