Kuume -potilasohje

Normaali ruumiinlämpö vaihtelee henkilökohtaisten ominaisuuksien, ympäristön lämpötilan, pukeutumisen, vuorokauden ajan ja fyysisen aktiviteetin mukaan. Myös sillä, mistä mitataan, on merkitystä. Peräsuolesta mitattu arvo on tavallisesti 0,5 °C kainalosta mitattua korkeampi.

Kuume tarkoittaa sitä, että elimistön lämpötila nousee yli sen normaalilämmön. Milloin sitten voidaan sanoa, että henkilöllä on kuumetta? Yleensä kuumeen rajana on pidetty 37,5 °C kainalosta mitattuna.

Useimmiten kuume on merkki viruksen tai bakteerin aiheuttamasta tulehdussairaudesta. Sitä esiintyy esimerkiksi nuhan, yskän tai muun flunssan yhteydessä ja kyseessä onkin elimistön puolustusreaktio, joka pyrkii poistamaan vieraan tunkeilijan.

Kuumetta ei ole tarpeen laskea lääkkeellä, mikäli kuume ei nouse kovin korkealle. Myös henkilön muut sairaudet voivat vaikuttaa harkittaessa kuumelääkitystä. Alle 38,5 °C kuumetta ei tarvitse välttämättä lääkitä, ellei tautiin liity voimakkaita särkyjä tai muita oireita tai ellei kyseessä ole kuumekouristeleva lapsi. Kuume kestää normaalisti muutaman päivän.

 

Omahoito

 • Lepäile ja juo runsaasti nestettä
 • Vältä ruumiillista rasitusta, vuodelepo voinnin mukaan
 • Huoneilmaa ei kannata viilentää keinotekoisesti. Vaatetus tulisi olla sopivan miellyttävä
 • Kuumelääkettä voi käyttää tarvittaessa. Parasetamoli on vatsalle ystävällisin. Lapsille, jotka saavat herkästi kuumekouristuksia, kuumetta alentavaa lääkettä annostellaan säännöllisesti.
 • Voit käydä suihkussa päivittäin vointisi mukaan

 

Milloin lääkäriin?

 • Kerran laskenut kuume nousee uudelleen tai kuume on pitkittynyt
 • Kuumeen syy on epäselvä
 • Kuume on korkea, 39 - 39,5 °C tai yli, erityisesti silloin jos sitä jatkuu useamman vuorokauden ajan
 • Kuumeeseen liittyy kovaa päänsärkyä, tokkuraisuutta, niskajäykkyyttä, hengitysvaikeuksia, virtsavaivoja, vatsakipua, ihon verenpurkaumia tai korvasärkyä
 • Kuumeilevalla ihmisellä on jokin perussairaus esim. sydän-, keuhko-, tai munuaissairaus
 • Kuume alle 6 kuukauden ikäisellä lapsella

 

Lähteet


Apteekin itsehoito-opas. Apteekkariliitto. www.apteekit.net

Keinänen-Kiukaanniemi S. Lasten kuumeen hoito.

YKT, Duodecium

MedlinePlus. Medical Encyclopedia. Fever. www.nlm.nih.gov/medlineplus

Neuvolakirja. 5. painos. Orion

Tarkastajalääkäri on tarkistanut tekstin 19.10.2010.

Tutustu myös:

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Hieman huvitti huomata että terve.fi sivuston jokaisessa kuume-jutussa on täysin sama teksti :D Keksittiinkö nuo lukuisat otsikot näön vuoksi, julkaistaanko sama juttu vuosittain eri otsikolla vai mikäköhän on ideana..
Vierailija (ei varmistettu)
Jos kuumeen raja on 37,5 niin pitää tietää mikä on normaali lämpö tässä tapauksessa, sekä mistä mitattuna nämä molemmat arvot. Jos normaali lämpö on 36 kainalosta mitattuna ja eräänä päivänä on 37,5, on henkilöllä 1,5 astetta normaalia korkeampi lämpötila. Vastaavasti jos normaali lämpö on 37 kainalosta mitattuna, on vain 0,5 astetta normaalia korkeampi lämpö. Erään toisen määritelmän mukaan yksi aste normaalin ruumiin lämpötilan yläpuolella on kuumetta, ja 0,5 astetta on lämmön nousu. Ehkä tämä vertaus on oikeampi kun jokaisen normaali lämpö voi olla ihan eri. Ja jos mitataan normaalisti kainalosta vaikka 36, mutta kuumepäivänä "virallinen" lämpö mitataan peräsuolesta arvolla 37,5, ja sieltä mitattuna arvot ovat kainaloon verrattuna 0,5-1 astetta korkeampia kuin kainalosta, ei lämmönnousua ole 1,5 vaan 0,5-1 välillä, riippuen mikä normaali lämpö peräsuolesta mitattuna olisi. Virallinen ihmiskehon lämpötila ja nuo kuumerajathan ovat peräsuolesta mitattuja arvoja.
Vierailija (ei varmistettu)
Itselläni normaalilämpö on 35,9, niin 37,5 tuntuu jo tuskalliselta, 38,5 alkaa jo tulemaan huoreita Oli ikävää esim intissä, kun palvelukseen piti mennä vielä 37,5 kuumeessa, siin meinas taju lähtä

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.