Kananmunan valkuaisen proteiini estää lintuinfluenssavirusten kasvua, selviää turkulaistutkimuksesta.
‒ Jokainen yhdiste, joka estää erityisesti lintuinfluenssavirusten kasvua, on tarkemman tutkimuksen arvoinen, väittelijä Jaakko Hiidenhovi sanoo Turun yliopiston tiedotteessa.
Kananmunan ovomusiiniproteiini, joka saa aikaan valkuaisen geelimäisen rakenteen, estää lintuinfluenssaa aiheuttavien virusten kasvua.
Väitöstutkimuksessa kehitettiin menetelmä, jonka avulla ovomusiini voidaan eristää kananmunasta muutamassa tunnissa. Aiemmin kehitetyillä menetelmillä samaan kuluu aikaa muutamia päiviä.
– Kananmuna sisältää monia biologisesti aktiivisia komponentteja ja on sen vuoksi potentiaalinen raaka-aine uusille sovelluksille elintarvike-, lääke-, kosmetiikka- ja bioteknologiaa hyödyntävässä teollisuudessa, Hiidenhovi kertoo.
Tutkimukset ovat lupaavia, mutta ne vaativat vielä tarkempaa perehtymistä.
Lähteet: