Terve.fi

Diabetes: jalkaongelmat - selkokielinen

Diabetes: jalkaongelmat - selkokielinen
Diabeetikolla on muita suurempi riski saada vakavia jalkaongelmia. Ongelmien syntyyn vaikuttavat etenkin jalkojen tuntoaistin ja ääreisverenkierron heikentyminen. Niinpä diabetesta sairastavan jalat vaativat erityistä seurantaa ja huolenpitoa.
Julkaistu: 10.4.2015

Jo pienetkin vammat saattavat aiheuttaa tulehduksia ja altistaa siten vakavimmille sairauksille. Jalkaongelmien vaaraa suurentavat tupakointi ja huono hygienia. Diabeetikolla esiintyviä jalkaongelmia ovat esimerkiksi haavaumat ja tulehdukset, känsät, hiertymät tai rakkulat, jalkojen tai varpaiden asentovirheet (esim. varpaiden päällekkäisyys ja vaivaisenluu), heikentynyt ihotunto ja pahimmassa tapauksessa kuolion kehittyminen.

Jalat tutkitaan diabeteksen toteamisen yhteydessä. Tämän jälkeen tutkiminen hoitajan vastaanotolla tapahtuu vähintään kerran vuodessa.

Vastaanotolla selvitetään jalkojen hermoston ja verenkierron kunto ja arvioidaan jalan rakennetta ja toimintaa. Esimerkiksi jalkojen kosketustuntoa voidaan testata ns. monofilamenttikokeella, jossa jalkaterän ihoa kosketetaan jäykällä langalla. Säännölliset tarkastukset ovat erityisen tärkeitä niille, joilla on ns. riskijalat (jalkojen kosketustunto alentunut ja jalkojen verenkierto huonontunut).

Päävastuu jalkojen hoidosta on diabeetikolla itsellään. Jalkojen kunnon tarkkailu ja hoito on hyvä oppia jokapäiväiseksi rutiiniksi. Jalkoja tarkkaillessa on hyvä nähdä koko jalkapohja ja reuna-alueet. Käytä tarvittaessa peiliä apuna jalkojen tutkimisessa.

Jalkojen huoltoon kuuluvat myös jalkojen ja etenkin jalkaterien säännöllinen pesu sekä rasvaus. Älä käytä hankaavia tai hiostavia jalkineita.

Vahvista jalkapohjan lihaksia jalkavoimistelulla. Mahdollisten rakkojen, kovettumien, varvasvälinirhaumien ja jalkasienen hoitoon saat apua esimerkiksi apteekissa myytävistä itsehoitovalmisteista.

Jos huomaat jaloissa poikkeavuuksia, joita et pysty itse hoitamaan kotikonstein tai selittämätöntä kipua, älä epäröi ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Kynsivallin tulehdus, painevaurioiden tai kuoliokohtien sekä ulkoisesti aiheutuneiden haavojen tulehdukset vaativat aina lääkärin hoitoa. Tulehduksen merkkejä ovat punoitus, kuumotus, lämpimämpi kohta ihossa, turvotus ja kipu.

Kommentoi »