Terve.fi

PEF-mittaus astman toteamisen apuna - selkokielinen

PEF-mittaus astman toteamisen apuna - selkokielinen
Kun astmaa aletaan tutkia, lääkäri antaa sinulle yksilöllisen PEF-viitearvovälin, johon PEF-arvojen tulisi asettua, jotta astmasi olisi tasapainossa. Aikuisella normaali viitearvoväli on 400-600 litraa minuutissa. Kuitenkin sukupuoli, ikä ja pituus vaikuttavat mittaustulokseen.
Julkaistu 27.3.2015

PEF (peak expiratory flow) mittaa ilman ulosvirtausta suurissa hengitysteissä eli kuinka nopeaan ulospuhallukseen kykenet syvän sisäänhengityksen jälkeen. Mittaustulos kuvastaa suurten keuhkoputkien väljyyttä. Tuloksista voidaan päätellä, onko sairautesi astmaa, astman kaltaista tilaa vai jotain muuta.

Astmalle ovat ominaista madaltuneet PEF-arvot, koska keuhkoputket ovat ahtautuneet.

Kun astmaa aletaan tutkia, lääkäri antaa sinulle yksilöllisen PEF-viitearvovälin, johon PEF-arvojen tulisi asettua, jotta astmasi olisi tasapainossa. Aikuisella normaali viitearvoväli on 400-600 litraa minuutissa. Kuitenkin sukupuoli, ikä ja pituus vaikuttavat mittaustulokseen. PEF-mittarin saat lainaksi omasta terveyskeskuksesta tai voit hankkia itsellesi mittarin apteekista.

Näin onnistut mittaamisessa

Jotta PEF-mittauksesi on onnistunut, varmista, että puhallustekniikkasi on oikea, mittari on nollattu ennen puhalluksen suorittamista, ilma-aukot eivät ole peitossa ja mittari on ehjä. Saat myös hoitohenkilökunnalta ohjausta mittarin käyttöön ja puhallusten suorittamiseen.

Ilman lääkitystä tehtävällä PEF-vuorokausiseurannalla on tarkoitus saada selville PEF-lukemien mahdolliset vaihtelut eri vuorokauden aikoina. Näitä puhalluksia tehdään yleensä viikon ajan. Puhalla PEF-lukemat aamuin ja illoin aina samaan vuorokauden- ja kellonaikaan. Merkitse ylös puhallusten kellonaika.

Toimi näin: heti kun heräät aamulla, puhalla kolme puhallusta ja merkitse kaikki lukemat PEF-seurantataulukkoon kohtaan PEF-lukemat ennen lääkettä. Merkitse paras puhallus seurantataulukon viivastoon x-merkillä. Toista sama iltaisin, mielellään klo 15–18.

PEF-mittarin käyttöohje ja puhdistus

Jotta mittauksen tulos olisi luotettava ja todellinen, noudata tarkoin seuraavia PEF-mittaukseen liittyviä ohjeita:

 1. Aseta mittarin suukappale kiinni mittariin.
 2. Aseta mittarin osoitin nollaan ja tarkista, että se liikkuu vapaasti. Pidä mittari vaakasuorassa.
 3. Vedä keuhkot mahdollisimman täyteen ilmaa.
 4. Aseta mittarin suukappale hampaiden väliin ja huulet tiiviisti suukappaleen ympärille. Katso, ettei kieli jää suukappaleen eteen ja estä ilman virtausta.
 5. Huolehdi siitä, että sormesi eivät ole mittarissa olevan osoittimen tai ilma-aukkojen päällä.
 6. Voit suorittaa puhalluksen ryhdikkäästi istuen tai seisten (lapset seisten), kunhan käytät aina samaa asentoa.
 7. Jos sinulla on hammasproteesit, suorita puhallus aina samalla tavalla, joko proteesien kanssa tai ilman.
 8. Suorita mittariin lyhyt (kesto alle sekunnin) mutta mahdollisimman voimakas ja terävä ulospuhallus.
 9. Merkitse saavuttamasi puhallusarvo muistiin ja palauta mittarin osoitin nollaan ennen seuraavaa puhallusta.
 10. Pyri kunakin mittauskertana suorittamaan kolme hyvin onnistunutta puhallusta, jotka poikkeavat toisistaan korkeintaan 20 litraa (lapsilla 10 litraa) minuutissa. Varaudu tekemään useita ylimääräisiä puhallusyrityksiä päästäksesi kolmeen hyväksyttyyn suoritukseen.
 11. Kaikki kolme onnistunutta puhallusta merkitään taulukkoon. Kolmesta puhalluksesta paras merkitään PEF -seurantaviivastolle.
 12. Puhallusten välillä on hyvä pitää puolen minuutin tauko.
 13. Vaikka oikean puhallustekniikan oppii helposti, voit tarvittaessa harjoitella puhaltamista peilin edessä pelkkää suukappaletta käyttäen.

PEF-mittari puhdistetaan tarvittaessa ja aina seurantajakson jälkeen. Kotioloissa mittari puhdistetaan kuumalla vedellä huuhtelemalla. Veden lämpötila ei kuitenkaan saa olla yli 75 °C. Huuhtelun jälkeen vesi ravistellaan pois. Puhallettaessa mittarin on oltava kuiva.

Mittarin liikkuvia osia ei saa voidella. Noudata mittarin puhdistuksessa aina valmistajan antamia ohjeita. Valmistajan ohjeet löydät PEF-mittarin pakkauksesta.

Lähde: OAMK:n OMSU-hanke

Kommentoi »