Terve.fi

Hengittämistä helpottavia asentoja - selkokielinen

Hengittämistä helpottavia asentoja - selkokielinen
Jos sinulla on hengitysvaikeuksia, voit helpottaa niitä lääkehoidon lisäksi erilaisilla hengitystä helpottavilla asennoilla. Hengenahdistuksen aikana voit myös itse hakeutua asentoon, jossa hengittäminen tuntuu helpoimmalta. Selinmakuu voi vaikeuttaa hengitystäsi, koska vatsan elimet painavat palleaa ja hengitys on raskaampaa ja pinnallisempaa.
Julkaistu 27.3.2015

Jos sinulla on hengitysvaikeuksia, voit helpottaa niitä lääkehoidon lisäksi erilaisilla hengitystä helpottavilla asennoilla. Hengenahdistuksen aikana voit myös itse hakeutua asentoon, jossa hengittäminen tuntuu helpoimmalta.

Selinmakuu voi vaikeuttaa hengitystäsi, koska vatsan elimet painavat palleaa ja hengitys on raskaampaa ja pinnallisempaa.

Voit kokeilla esimerkiksi seuraavia hengitystä helpottavia asentoja:

Ajurinasento:

Istu mukavasti tuolilla ja nojaa kyynärvarsilla polviisi. Hengitä nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Tässä asennossa hartiat ja vatsalihakset rentoutuvat, mikä helpottaa ilman pääsyä keuhkojen alaosiin saakka.

Rentoutumisasento on hyvä opetella myös mahdollista hengenahdistuskohtauksen ensiapua varten. Hengenahdistuskohtauksen yllättäessä rentoutuminen istuen helpottaa hengittämistä.

Kylkimakuu:

Sängyssä voit asettua pienessä etu- tai takanojassa kylkimakuulle, mikä rentouttaa rintakehää ja helpottaa hengittämistä. Voit myös tukea asentoasi tyynyillä ja saada asennosta tukevamman.

Selinmakuu:

Jos selinmakuuasento on itsellesi sopivin, makaa puoli-istuvassa asennossa tyyny polvien alla; tällöin vatsan elimet eivät paina palleaa.

Nojaaminen pöytää vasten: Pöytään nojatessasi ota hyvä istuma-asento ja nojaa otsallasi pöydän pintaan; tämä rentouttaa rintakehää ja helpottaa hengittämistä.

Voit nojata pöytää vasten myös tyynyä apuna käyttäen ja kääntää pään jommallekummalle sivulle. Varmista, että käyttämäsi tyyny ei ole hengenahdistusta aiheuttava.

Pään nojaus seinään: Seinään nojatessasi ota hyvä ja tukeva seisoma-asento ja nojaa otsallasi seinään; tämä rentouttaa rintakehää ja helpottaa hengittämistä. 

Lähde: OAMK:n OMSU-hanke

Kommentoi »