Terve.fi

Homeopatian hyödyistä ei näyttöä

Homeopatian hyödyistä ei näyttöä
Jotkut vannovat homeopatian nimeen, mutta kattavan analyysin mukaan siitä ei ole juurikaan hyötyä sairausten hoidossa.
Julkaistu: 25.3.2015

Australian kansallisen terveys- ja lääketiedetutkimuksen neuvosto NHMRC:n mukaan homeopatian terveyshyötyväitteisiin ei ole riittäviä todisteita.

Riippumattoman tutkimusryhmän tekemässä analyysissä 1800 julkaisusta löytyi 225 tutkimusta, jotka täyttivät NHMRC:n kriteerit. Näistä tehdyssä yhteenvedossa selvisi, että homeopatiaan liittyvät tutkimukset ovat kauttaaltaan pieniotantaisia, huonosti suunniteltuja tai niiden johtopäätökset vääriä ja tulokset huonosti toistettavia. Tämän vuoksi homeopatiaa ei tulisi suositella sairauksien hoitoon.

Toimitusjohtaja Warwick Anderson muistuttaa, että vakuuttavien todisteiden puuttumisen valossa homeopatia ei toimi plaseboa paremmin.

- Homeopatian valitsevat ihmiset vaarantavat terveytensä, jos he kieltäytyvät hoidoista, joiden parantavasta vaikutuksesta ja turvallisuudesta on selkeää tieteellistä näyttöä. Homeopatiaa harkitsevien tulisi ensin keskustella asiasta lääkärin kanssa ja pysyä heille annetussa lääkityksessä.

Andersonin mukaan on erittäin tärkeää, että potilailla on pääsy itsenäisten tutkimusryhmien julkaisemiin tutkimustuloksiin, jotta he ymmärtävät valita turvallisimman hoitovaihtoehdon. Viimeksi homeopatian toimivuus kyseenalaistettiin vuonna 2005, kun lääketieteellisessä Lancet-aikakauslehdessä julkaistun katsauksen mukaan 110:ssä eri homeopatian vaikutusta tutkineessa tieteellisessä tutkimuksessa ei onnistuttu osoittamaan homeopatian toimivan lumelääkettä paremmin.

Kommentoi »