Terve.fi

8 yllättävää myyttiä parisuhteesta

8 yllättävää myyttiä parisuhteesta
Ongelmat parisuhteissa johtuvat yleensä samoista universaaleista asioista. Monilla meistä on uskomuksia ja olettamuksia parisuhteen hoidosta, ja silti kamppailemme näiden asioiden kanssa turhan usein. Psychcentral.
Julkaistu 18.8.2011

com –sivusto listasi 8 myyttiä ja faktaa parisuhteesta . Älä mene lankaan, jossa turhaudut kun parisuhteesi ei olekaan sellainen kuin sen mielestäsi pitäisi olla. Turhautuminen on myrkkyä parisuhteelle. Lue siis nämä ohjeet ja tee parisuhteestasi parempi.

1. myytti: Hyvän parisuhteen eteen ei tarvitse tehdä töitä

Väärin! Vaikka olisitte luodut toisillenne, yksikään parisuhde ei kestä, jos sen eteen ei tee töitä. Pisimmät ja onnellisimmat liitot saavutetaan yleensä vain pitkäjänteisen työskentelyn voimin. Liiallinen yrittäminen voi kuitenkin kostautua. Jos huomaat olevasi enemmän onneton kuin onnellinen, voiko syynä olla liiallinen analysointi? Jatkuva pohdiskelu saa parisuhteesta nauttimisen painumaan taka-alalle. Turhautumista voi myös esiintyä, jos partneri ei tee yhtä paljon töitä suhteen eteen kuin sinä itse. Hyvä merkki on, jos molemmat sitoutuvat parisuhteeseen ja sen eteen työskentelyyn, ja positiivisia muutoksia tapahtuu yhteistyön tuloksena.

2. myytti: Jos puolisot todella rakastavat toisiaan, he tietävät toistensa tarpeet ja tunteet

Harvalla meistä on selvänäkemisen ja ajatusten lukemisen taito. Siispä on väärin olettaa, että juuri sinun partnerillasi olisivat nämä harvinaiset lahjat. Yleensä odotamme jo lapsesta saakka, että toiset ihmiset ymmärtäisivät meitä ilman että itse sanomme mitään. Aikuisina olemme kuitenkin itse vastuussa kommunikoinnistamme. Puhu siis suoraan ja avoimesti kumppanillesi. Kerro mitä ajattelet, mitä tunnet, mitä toivot.

3. myytti: Jos puolisot rakastavat toisiaan, intohimo ei koskaan vähene

Tästä harhasta on valitettavasti kiittäminen massaviihdettä. Uskomme, että tosirakkaus varmistaa loppumattoman intohimon, kiihkeyden ja romantiikan parisuhteessa. Jos jokin näistä laantuu, uskomme että suhde on ohi, tai että emme sovikaan toisillemme. On kuitenkin luonnollista, että intohimo laantuu parisuhteen edetessä. Arki valtaa enemmän aikaa parisuhteelta. Parisuhdetta voi kuitenkin piristää, kun siihen panostaa. Aika ajoin on hyvä keskittyä niihin asioihin, jotka kukoistivat suhteen alussa.

4. myytti: Lapsen saaminen vahvistaa parisuhdetta

Tutkimusten mukaan lapsen syntymä vähentää parisuhteen onnellisuutta. Kyse ei ole siitä, että rakkaus häviäisi, vaan siitä, että lapsen tuleminen mukaan perheeseen saa asiat ja suhteet monimutkaisemmiksi. Puolisoiden olisikin hyvä valmistautua vauvan tuloon realistisesti ja avoimesti. Vauva ei tuo tullessaan pelkkää onnea ja auvoa, mutta selviäminen on helpompaa, kun ei odota liikoja. Puolisoiden ei myöskään missään vaiheessa kannata odottaa toisiltaan liikaa. Toisen syyllistäminen ei johda mihinkään.

5. myytti: Mustasukkaisuus on merkki todellisesta rakkaudesta ja välittämisestä

Mustasukkaisuus kertoo turvattomuuden tunteesta suhteessa. Mustasukkainen osapuoli kokee olonsa epävarmaksi, ja luulee, että toista kontrolloimalla hän vahvistaa asemiaan ja puolisonsa rakkautta. Yleensä mustasukkaista puolisoa yritetään hyvitellä olemalla enemmän mieliksi hänelle, mutta todellisuudessa mikään hyvittelevä teko ei vähennä toisen epävarmuutta suhteessa. Mustasukkaisen osapuolen tulisikin miettiä ensisijaisesti itse, mikä hänen epävarmuutensa aiheuttaa. Toisen tekeminen mustasukkaiseksi ei ole myöskään hyvä keino ratkoa suhdetta.

6. myytti: Riidat pilaavat suhteen

Väärin. Se, mikä suhteen todella pilaa, on se että erimielisyyksiä ei koskaan ratkota. Parisuhdeterapeuttien mukaan aika ajoin riitely puhdistaa ilmaa ja tuulettaa suhdetta. Vääränlainen riitely on kuitenkin tuhoisaa. Vallankäyttö esimerkiksi mykkäkoulun avulla ei johda mihinkään, vaan pitkittää ongelmanratkaisua. Oikeanlaista ja rakentavaa riitelyä voi opetella.

7. myytti: Jotta parisuhde onnistuisi, toisen on muututtava

Parisuhdevaikeuksien keskellä kamppailevat puolisot saattavat usein ajatella, että kaikki olisi paremmin, jos toinen vain olisi erilainen. Toisen syyttäminen ja syyllistäminen ovat riitojen keskellä helppoa. Rakentavampaa olisi kuitenkin miettiä, mitä itse voisi tehdä ollakseen parempi puoliso. Usein vaadimme toista osapuolta muuttumaan, unohtaen samalla oman osuutemme. Useimmat vaikeudet ovat voitettavissa, kun niitä pohditaan yhdessä, ja ratkaisuja etsitään myös omasta käytöksestä.

8. myytti: Pariterapia on merkki siitä, että parisuhde on todellisissa vaikeuksissa

Yleensä pari hakeutuu terapiaan, kun suhteessa on ongelmia. Usein ongelmista on kärsitty jo pitkään, ja puolisoiden mielestä kaikki hyvä suhteessa on jo tuhoutunut. Parisuhdeterapiaan ei kannattaisi kuitenkaan suhtautua viimeisenä keinona vuosien kärsimysten jälkeen, vaan sinne voi hakeutua jo aikaisemmin. Ulkopuolinen apu auttaa näkemään omat käyttäytymismallit paremmin, ja ongelmia voi ratkoa ennen kuin ne ovat paisuneet liian suuriksi. Pariterapia voi olla myös ennaltaehkäisevää suhteen huoltamista.

Kommentoi »