Hyvinvointi

Mindfulness-meditaatio auttaa nukkumaan

Mindfulness ja uni: Iäkkäiden uniongelmat voivat helpottua ilman lääkkeitä mindfulness-meditaation avulla, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

26.2.2015 | Päivitetty 17.11.2023 | Terve.fi

Iäkkäiden uniongelmat voivat helpottua ilman lääkkeitä mindfulness-meditaation avulla, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Mindfulness-meditaatiomenetelmää sovelletaan esimerkiksi kognitiivisen psykoterapian piirissä, ja sen on osoitettu mm. lievittävän masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta.

Julkaistussa tutkimuksessa meditaation tehoa uniongelmien hoidossa tutkittiin satunnaistamalla viisikymmentä keskimäärin 66-vuotiasta mindfulness-ryhmään tai verrokkiryhmään, jota opastettiin ns. unihygieniassa eli unta parantavissa käytännöissä.

Osallistujat arvioivat uniongelmiaan tutkimuksen alussa sekä tutkimuksen päätteeksi, ja näiden arvioiden perusteella meditaatioryhmäläiset kokivat saaneensa enemmän apua kuin verrokkiryhmäläiset. Lisäksi heidän mielialansa kohosi ja uupumus hellitti enemmän, tulokset osoittivat.

Tulokset viittaavat mindfulness-meditaation sopivan iäkkäiden uniongelmien hoitoon. Tulokset eivät kuitenkaan kerro, miten suuri meditaation teho on verrattuna muihin lääkkeettömien menetelmiin tai lääkityksiin. Tämän selvittäminen edellyttää lisätutkimuksia.

Lähde: JAMA Internal Medicine 2015

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi