Terve.fi

Kuinka seksi vaikuttaa aivoihimme?

Kuinka seksi vaikuttaa aivoihimme?
Seksi saa aikaan kaikenlaista toimintaa aivoissa. Se muun muassa laukaisee stressiä, saa miehen simahtamaan ja toimii särkylääkkeenä.
Julkaistu 27.2.2015

1. Seksi saa olomme tuntumaan paremmalta kuin aikaisemmin

Toisin sanoen seksi on eräänlaista huumetta ja siksi käytämme niin paljon aikaa kumppanin etsimiseen. Seksin huumasta on pitkälti vastuussa aivojen välittäjäaine dopamiini, joka aktivoi aivojen palkitsemiskeskuksen. Sama välittäjäaine on myös vastuussa esimerkiksi kokaiinin tuomasta hyvänolontunteesta.

2. Siemenneste voi toimia masennuslääkkeenä

Vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että kondomia käyttäneillä naisilla oli enemmän masennusoireita kuin naisilla, jotka eivät käyttäneet kondomia pääasiallisena ehkäisykeinona. Tutkijat arvelivat, että tietyt siemennesteen sisältämät yhdisteet kuten prostaglandiini ja estrogeeni ehkäisevät kehoon imeytyessään masennusta. Kondomia ei kuitenkaan tule koskaan jättää pois, jos sinulla ei ole vakituista kumppania.

3. Toisaalta seksi voi myös harmittaa jälkeenpäin

Hyvänolontunne on valtaisa seksin aikana ja vielä hetken sen jälkeenkin, mutta tutkimusten mukaan noin kolmannes naisista kärsii niinkutsutusta seksinjälkeisestä masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä. Tällöin seksin jälkeen seuraa surua ja alakuloa, eikä niinkään moraalisia dilemmoja tai katumusta, joita lähes kaikki kokevat jossain vaiheessa elämää.

4. Sänkypuuhat toimivat myös särkylääkkeenä

2013 saksalaistutkimuksessa selvisi, että 60 prosenttia migreenistä ja 30 prosenttia sarjoittaisesta päänsärystä kärsivistä naisista pääsi eroon kivusta joko osittaisesti tai kokonaan harrastaessaan seksiä päänsäryn aikana. Aiemmissakin tutkimuksissa on todettu, että naisen G-pisteen stimulointi nostaa kipukynnystä selvästi.

5. Raju seksi voi johtaa muistinmenetykseen…

Joka vuosi noin seitsemän ihmistä sadastatuhannesta kärsii yhtäkkisestä muistinmenetyksestä, jota ei pystytä selittämään neurologisilla sairauksilla. Yleensä syynä on joko raju seksi, stressi, kova kipu, päävamma tai kuumasta kylmään veteen siirtyminen. Muistinmenetys voi pyyhkiä kortin tyhjäksi muutamien minuuttien tai jopa tuntien ajaksi.

6. … Ja toisaalta seksi voi parantaa muistin toimintaa

Tai ainakin jyrsijöiden muistin toimintaa. 2010 tutkijat huomasivat, että jokapäiväistä seksiä harrastavien rottien hippokampukseen syntyi huomattavasti enemmän aivosoluja satunnaista seksiä harrastaneisiin rottiin verrattuna. Vaikka tulokset varmistettiin toisella jyrsijätutkimuksella, ei aihetta ole vielä tutkittu ihmisillä.

7. Vaakamambo rauhoittaa

Edellämainitussa tutkimuksessa selvisi myös, että paljon seksiä harrastaneet rotat olivat vähemmän stressaantuneita. Tämä on myös todistettu ihmisten kohdalla. Seksi muun muassa alentaa verenpainetta ja parantaa suhtautumista stressaaviin tilanteisiin, kuten julkisen puheen pitämiseen.

8. Seksi unettaa

Miehesi simahtaa heti petipuuhien jälkeen? Siihen on tieteellinen syy, sillä miehen aivoissa erittyy ejakuloimisen jälkeen runsaasti oksitosiinia ja serotoniinia, jotka ovat vastuussa ”kyljelleen kierähdys ja kuorsaus” -syndroomasta.

Lähde: Health.com

Lue lisää:

Kommentoi »