Terve.fi

Tiesitkö tämän ruskeasta rasvasta?

Tiesitkö tämän ruskeasta rasvasta?
Kaikilla ihmisillä on kehossaan vaalean rasvan lisäksi ruskeaa rasvaa. Se polttaa energiaa ja tuottaa lämpöä, toisin kuin vaalea rasva, jonka roolina on lähinnä säilöä kaloreita.
20.2.2015

Kaikilla ihmisillä on kehossaan vaalean rasvan lisäksi ruskeaa rasvaa. Se polttaa energiaa ja tuottaa lämpöä, toisin kuin vaalea rasva, jonka roolina on lähinnä säilöä kaloreita. Ja koska ruskean rasvan laihduttavia ominaisuuksia tutkitaan parhaillaankin kiivaasti, listasi LiveScience aiheesta viisi faktaa.

1. Ruskea rasva aktivoituu kylmässä

Viime vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan ruskea rasva aktivoituu kylmässä juurikin sen lämmittävän vaikutuksen vuoksi. Siitä on apua esimerkiksi vauvoille, jotka eivät osaa vielä hytistä kylmän koittaessa. Aikuisille rasva toimii enemmänkin lämmittävänä lisänä.

2. Sitä löytyy erikoisista paikoista

Ruskeaa rasvaa voi löytyä sattumanvaraisesti ympäri kehoa. Yleisin paikka on niskan ja hartioiden seutu, mutta kaikilla rasvaa ei löydy sieltäkään. Sitä voi myös olla vatsan ja rinnan seudulla.

3. Löytäminen on vaikeaa

Tutkimusten mukaan ruskeaa rasvaa löytyy usein tavallisen vaalean rasvan seasta solutasolla, mikä hankaloittaa etsimistä tuntuvasti.

4. Sinullakin on sitä, ainakin jonkin verran

Vaikka ruskeaa rasvaa ei löytyisikään PET/CT -skannauksella, tutkijat uskovat sitä silti löytyvän jokaiselta. Volyymi vain vaihtelee.

5. Taistelu lihavuutta vastaan

Tulevaisuudessa on mahdollista taistella lihavuutta vastaan ruskean rasvan avulla. Viime kuussa julkaistun tutkimuksen mukaan mirabegron -nimisen lääkeaineen huomattiin aktivoivan ruskean rasvan stimuloimalla beta-3 -reseptoreita. Tutkijat ovat vakuuttuneita, että tulevaisuudessa rasvan aktivoinnilla voidaan auttaa esimerkiksi rasvoittuneesta maksasta kärsiviä potilaita.

Kommentoi »