Terve.fi

Oksennusrobotti paljastaa hygieniapainajaisen

Englantilaiset tutkijat kehittivät erityisen nuken, jolle he antoivat nimeksi oksentava Larry. Sen avulla tehdyissä kokeissa selvisi kuinka ison alan yksi kunnon oksentaminen voi saastuttaa. Lue lisää.

Potilaita tutkimalla on hyvin vaikea selvittää, kuinka laajan alueen yksi voimakas oksentaminen tahrii. Englantilaiset tutkijat kehittivät tätä tarkoitusta varten erityisen nuken, jolle he antoivat nimeksi oksentava Larry. Sen avulla tehdyissä kokeissa selvisi, että yksi kunnon oksentaminen voi saastuttaa lähes 8 neliön suuruisen alueen.

Nukkeen otettiin osia elvytysharjoitteluun suunnitellusta nukesta. Sen nielu ja suu muistuttavat ihmisen vastaavia rakenteita. Nuken ruokatorveen yhdistettiin suuri ruisku, jonka toimintaa ohjattiin sähköisesti. Ruiskuun laitettiin litra vettä. Tämän verran oksennusta on arvioitu tulevan enintään kerralla. Veteen oli lisätty fluoresoivaa väriainetta, joka UV-valossa paljasti sellaisetkin pienet pisarat, jotka tavallisessa valossa eivät näkyneet. Larryn eteen rakennettiin muovilla peitetty tila, ja keino-oksennuksen leviämistä kuvattiin suurnopeuskameroilla.

Ruiskun paine säädettiin niin, että suurin osa oksennuksesta putosi 1.2 metrin päähän nukesta. Suurnopeuskameroiden kuvista kävi ilmi, että Larryn suusta alkoi tulla pisaroita jo ennen varsinaista oksennusta, josta pisaroita sitten lensi sekä suihkun alle että sivuille. Suihkun osuttua lattiaan siitä kimposi roiskeita ja pisaroita kaikkialle ja pitkän aikaa oksentamisen loputtua. Oksennuksen pääosa levisi 1.2 metriä leveälle ja 1.6 metriä pitkälle alueelle. Ultraviolettivalossa näkyviä pisaroita löytyi 7.8 neliön suuruiselta alueelta. On mahdollista, että oksennus levisi aerosolina tätäkin suuremmalle alueelle.

Tutkimus osoittaa, että puhdistustoimet pitää kohdistaa näkyvää oksennusta paljon laajemmalle alueelle.  Pisaroita ja aerosolia löytyy vielä parin metrin päästä puhtaalta näyttäviltä pinnoilta. Pisaroissa voi olla tartuttava määrä esimerkiksi norovirusta, jota kertaoksennus voi sisältää miljardeja kappaleita.

Jotkut vatsatautivirukset voivat aiheuttaa äkillisen oksentamisen ilman edeltävää pahoinvointia ja yökkäämistä. Erityisesti lapset voivat tunnistaa huonosti, mitä on tulossa ja oksentaa sänkyynsä. Vatsatautia epäiltäessä kannattaakin varata ämpäri sängyn viereen. Vähimmällä siivoamisella tietysti pääsee, jos ehtii vessanpöntön äärelle.

Lue lisää:

Julkaistu: 29.10.2014
Kommentoi »