Terve.fi

Jokainen on luova - Mitä luovuus sinulle merkitsee?

Jokainen on luova - Mitä luovuus sinulle merkitsee?
Luovuus sanana voi olla monelle isokin peikko. Sana, josta tulee mieleen ainoastaan koulun laulu- tai piirustustunnit. Sana, joka on omistettu vain harvoille ja valituille. Lue lisää.
Teksti
Julkaistu: 16.10.2014

Mietitäänpä hetki, mitä sana luovuus merkitsee. Miltä se näyttää, tuntuu, tuoksuu tai maistuu? Kauniita värejä, hyviä tunnelmia, vilunväristyksiä vai lähinnä palaa kurkussa? Ovatko tuntemukset positiivisia vai negatiivisia?

Jokainen on luova – sinäkin

Luovuus sanana voi olla monelle isokin peikko. Sana, josta tulee mieleen ainoastaan koulun laulu- tai piirustustunnit. Sana, joka on omistettu vain harvoille ja valituille. Pikku hiljaa olemme onneksi ymmärtämässä ja omaksumassa, että luovuus ei ole vain perinteistä taiteellista luovuutta – tanssin, musiikin tai kuvataiteiden harjoittamista. Voimme yhtä hyvin silittää, hoitaa puutarhaa tai budjetoida luovasti. Toteuttaa arjen luovuutta.

Luovuus on elämän tarjoamien mahdollisuuksien maksimointia, joustavuutta ja ennakkoluulottomuutta, riskinottokykyä, vapauden etsimistä ja rajojen rikkomista. Rajojen rikkominen on toiselle uuden työmatkareitin löytyminen ja jollekin ihan oikeasti se talo Toscanassa. Ennakkoluulottomuus voi olla uuden harrastuksen aloittamista tai palaverikäytäntöjen muuttamista. Taitoa ja uskallusta elää aidosti ja läsnäolevasti.

Energinen on luova

Luovuuden rinnalla voidaan puhua arjen energiasta. Kun teemme asioita hyvällä energialla, pääsemme niin sanottuun flow-tilaan ja tunnemme olevamme luovia. Yleensä nämä kulkevat käsi kädessä. Kun olemme energisiä, olemme luovia, ja päinvastoin. Tunne on niin hyvä, että mielellään siinä viettäisi useammankin päivän. Omaa energiaansa voi lisätä keskittymällä niihin asioihin, joista tulee hyvä olo, asioihin joihin sinulla on aitoa motivaatiota ja suorastaan intohimo.

Mitä luovuus on sinulle?

Anna itsellesi pieni hetki juuri nyt kirjoittaaksesi oman luovuustarinasi. Tarinan siitä, mitä luovuus sinulle merkitsee. Tarina voi olla juuri sen pituinen kuin haluat. Pari ranskalaista viivaa tarralapullakin riittää, jos se on juuri nyt sinulle oikea tapa.

Miten omaa luovuutta voi lisätä?

Omaa luovuuttaan voi kehittää ja toisten luovuutta tukea.  Mieli ja sen hyvinvointi lisäävät luovuutta.  Mielenhuolto on luovuuden ylläpidon peruskivi.  Laadukas uni ja ravinto,  sekä oikeanlainen, positiivinen ajattelu antavat luovuudelle hyvän pohjan. Sen lisäksi voimme lisätä elämäämme armollisuutta, rohkeutta, anteeksiantoa ja energisyyttä. Tehdä tekoja! Suomalaiset ovat hyviä suunnittelemaan, välillä vähän liiankin kanssa hiomaan asioita. Saku Tuominen kiteyttää hyvin tuon tekemisen seuraaviin kohtiin:

Tekemisen meininki

  • Tee tekoja joka päivä
  • Tee 5 asiaa paremmin ja yritä siirtää tavoiksi
  • Olet vastuussa omista tavoistasi
  • Älä pelkää mokia
  • Asioita, jotka vievät kauas luovuudesta

Valitettavan usein kohtaamme arjessa kiirettä ja stressiä, luovuuden pahimpia vihollisia. Stressaantuneina joudumme kierteeseen, jossa unen laatu kärsii, ajattelun taso heikkenee, ärsyyntyneisyys lisääntyy ja oman mielen hallinta katoaa. Pyri välttämään asioita, jotka ovat luovuuden vihollisia, kuten kiire, stressi, unen puute, ideoiden tyrmäämisen ilmapiiri ja muutosvastainen ajattelu.

Anna itselle ja toisille mahdollisuus. Usko kokeilun ja yrittämisen voimaan! Pieni lapsi uskaltaa kävelemään opetellessaan aina reippaasti nousta ylös pyllähdyksen jälkeen.  Ei ole niin vaarallista tehdä virhettä. Jokainen meistä voi omalla esimerkillään vahvistaa luovuuden ilmapiiriä hyväksymällä vähän enemmän keskeneräisyyttä lähelleen. Ilman kokeiluja ei koskaan synny mitään uutta ja luovaa!

Hyviä asioita oman luovuuden lisäämiseen

  • Anna ajatuksille aikaa
  • Tee asioita joista saat energiaa
  • Hyväksy itsessä ja lähipiirissä virheet ja keskeneräisyys
  • Ole armollinen erilaisuudelle ja uusille ajatuksille
  • Älä unohda, lepoa, liikuntaa, laadukasta unta ja hyvää ravintoa
Kommentoi »