Terve.fi

Antibioottikuurit voivat tehdä lapsesta pullean

Antibioottikuurit voivat tehdä lapsesta pullean
Antibiootti ja lapsen lihavuus: Hiljattain julkaistiin kaksi tutkimusta, toinen Kanadasta ja toinen Yhdysvalloista, jotka väittävät antibioottikuurien lihottavan lapsia. Lue lisää:
Julkaistu: 15.10.2014

Lasten lihavuus kuuluu maailmanlaajuisesti tärkeimpien terveysongelmien joukkoon. Jokin aika sitten yhdysvaltalaiset tutkijat raportoivat, että jos lapsi on alle 5-vuotiaana lihava, hän on sitä suurella todennäköisyydellä myös teini-iässä. Hiljattain julkaistiin kaksi tutkimusta, toinen Kanadasta ja toinen Yhdysvalloista, jotka väittävät antibioottikuurien lihottavan lapsia. Havainto ei ole aivan uusi, sillä jo 1950-luvulla antibioottihoidon havaittiin lisäävän keskoslasten painoa. Uudessa tutkimuksessa kanadalaiset tutkijat seurasivat yli 600 lasta ja havaitsivat ensimmäisen elinvuoden aikana käytettyjen antibioottien lisäävän vielä 12-vuotiaana poikien lihavuutta. Yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan kahden ensimmäisen elinvuoden aikana saadut antibioottikuurit lisäsivät lihavuutta viiden vuoden ikään saakka.

Yhdysvalloissa antibiootteja on käytetty pitkään kasvunedistäjänä karjankasvatuksessa. Antamalla pieniä annoksia antibiootteja rehuun sekoitettuna tuotantoeläinten kuten naudan paino kasvaa muutamia prosentteja. Muutama prosentti merkitsee kuitenkin merkittäviä taloudellisia voittoja. Lääketieteellinen yhteisö on vastustanut antibioottien käyttöä painon lisääjänä, koska antibioottien käyttö lisää bakteerien vastustuskykyä. Euroopassa antibiootit rehun lisäaineena onkin kielletty.

Mistä antibioottien painoa nostava vaikutus johtuu, ei ole täysin selvää. Antibiootit todennäköisesti muuttavat niin ihmisten kuin eläintenkin suoliston bakteeristoa niin, että energia käytetään paremmin hyväksi. On antibioottihoito tarpeellinen tai ei, vaikutukset suoliston bakteeristoon ovat ilmeisen haitalliset. Siksi on aina hyvä keskustella lääkärin kanssa antibioottihoidon tarpeellisuudesta. Lääkärit tarvitsisivat kiireesti myös pikadiagnostisia menetelmiä, joilla saataisiin vastaanoton aikana vastaus siihen tarvitaanko antibioottia vai ei. Näin voitaisiin vähentää turhia antibioottikuureja, estää vastustuskykyisten bakteerien leviämistä ja vähentää lasten lihavuusriskiä.

Lue lisää:

Kommentoi »